De Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat de gemeente Raalte in Overijssel terecht geen onderzoek heeft gedaan naar de activiteiten van de beruchte varkensboer Adriaan Straathof. In Mariënheem wil Straathof een varkensbedrijf uitbreiden.  In Duitsland heeft hij een beroepsverbod als varkensboer.

Raalte
Beruchte varkenshouder Straathof mag ook van Raad van State uitbreiden in Raalte | Foto: publiek domein

Omwonenden en Stichting Leefbaar Buitengebied eisten een zogenaamd Bibob- onderzoek omdat Straathof een zeer slechte reputatie heeft. Hij overtreedt milieuregels en dierenwelzijnsregels en in Duitsland kreeg hij een beroepsverbod opgelegd wegens ernstig dierenleed.

De varkenshouder heeft al vergunning gekregen van de gemeente Raalte om het bedrijf in Mariënheem te verbouwen en om nieuwe stallen te bouwen. Omwonenden en de Stichting wezen de Raad op een brandgevaarlijke inrichting van de stallen en toenemende luchtvervuiling met stankoverlast. De Raad van State heeft geoordeeld dat deze bezwaren op niets zijn gebaseerd.

De conclusie is dat Straathof in Nederland gewoon verder kan bouwen aan zijn imperium, gebouwd op aangetoond dierenleed en minachting voor de dieren waar hij zijn geld mee verdient.

Duitse varkensfabrieken Straathof moeten sluiten wegens ernstig dierenleed

Beroepsverbod

Straathof kreeg in Duitsland een beroepsverbod omdat hij als varkenshouder slecht voor zijn dieren zorgde. Ze kregen geen medische hulp wanneer die nodig was en hij werd ervan verdacht zieke biggen die niet snel genoeg genazen rücksichtslos tegen de muur dood te slaan.

De rechter achtte hem bewezen schuldig aan deze wandaden en legde Straathof in 2016 een verbod op om nog langer dieren te mogen houden. Dit mede naar aanleiding van erg schokkende beelden, gemaakt door inspecteurs tijdens een bedrijfscontrole, waarop te zien was hoe slecht sommige varkens eraan toe waren. Gefilmd werd hoe een medewerkster een ziek biggetje tegen de muur doodslaat alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Het bedrijf heeft daarop in Duitsland alle varkenshouderijen moeten verkopen, maar in Nederland gaat Straathof gewoon door met uitbreiden. Deze malafide varkensboer houdt varkens op bedrijven in Nederland, Hongarije en Roemenië. Zijn concern Sebava BV, met basis in Veghel, produceert anderhalf miljoen biggen per jaar (Wikipedia). Een petitie van Varkens in Nood, die een Nederlands beroepsverbod voor varkenshouder Straathof eiste, werd 63.084 keer getekend. Zonder resultaat.

24.000 varkens komen om bij stalbrand in Erichem

De Knorhof

In juli 2017 brandde megastal De Knorhof in Erichem af, met daarin 24.000 varkens, ook eigendom van Straathof. Na de brand bleek er weinig medewerking van Straathof te verwachten in de afwikkeling, zoals het opruimen van de duizenden verkoolde lichamen van dode varkens.

Gemeente Raalte legt varkenshouder Straathof geen strobreed in de weg

In Mariënheem wilde Straathof volgens gegevens uit 2017 in totaal 11.400 varkens gaan houden. Er is inmiddels sprake van uitbreiding naar 14.000.

Bron:

©AnimalsToday.nl