Konijnen die schade veroorzaken op het Dakpark in Rotterdam gaan op een diervriendelijke manier geweerd worden. Geurzuilen die de geur van rook en vuur verspreiden, moeten ervoor zorgen dat de konijnen het hazenpad kiezen.

Dakpark
Konijnen voelen zich thuis op het Dakpark | Foto (illustratief): publiek domein

Het Dakpark is, zoals de naam al zegt, een park aangelegd op een dak. Deze groenstrook van zo’n 85 meter breed is aangelegd op een winkelboulevard in Rotterdam-West. Het gebouw fungeerde eerder als spoorwegemplacement van de havenspoorlijn.

In dit aangelegde park leven inmiddels ook konijnen. Zo veel zelfs, dat men overlast ervaart. Ze graven tunnels en die kunnen het dak instabiel maken. Wandelaars en hardlopers kunnen zich bezeren als ze in een hol of tunnel stappen.

Geurzuilen

Zodra dieren schade aanrichten, wordt vaak voor de gemakkelijkste manier gekozen om de overlast te beperken, zoals afschot, fretteren, vergiftiging of verdrinking. In Rotterdam heeft de gemeente gekozen voor een creatieve en diervriendelijke oplossing: de dieren worden verjaagd met de geur van rook en vuur. Geurzuilen- en kokers zullen de geurstof, die onschadelijk is, verspreiden. De verwachting is dat de konijnen zich hierdoor bedreigd voelen en de benen nemen.

Griekenland
Waar rook is, is vuur | Foto: publiek domein

Effect

De verjaagmethode in Rotterdam betreft nog een proef, in navolging op de verjaging van konijnen op begraafplaats Achterambachtseweg in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar schoot men de konijnen die bloemstukken op de graven aanvraten eerst af, maar in opdracht van de gemeente werden vorige zomer geurzuilen geplaatst. De geur, die in een straal van 30 meter rond de paal wordt verspreid, zou konijnen angst aanjagen.

Als blijkt dat de geurzuilen effect hebben en de konijnenkolonie vertrekt, zal de aangerichte schade in het Dakpark hersteld worden door de gemeente.

Bron:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde