Tien dode zwanen zijn dinsdag door de dierenambulance gevonden in het Zuid-Hollandse Oud-Alblas. De dieren hadden verschillende verwondingen en zijn in het weiland of het water gedumpt.

Oud-Alblas
Weer verminkte dode zwanen aangetroffen in Oud-Alblas | Foto: publiek domein

Gerrit de Boom van de Dierenambulance Vianen en Omstreken is geschokt om voor de tweede keer zo’n gruwelijke ontdekking te doen. Een paar weken geleden werden ook al zes dode zwanen in Lexmond en drie dode zwanen in Oud-Alblas aangetroffen. Boom:

“Een had een flinke schotwond, een aantal andere zwanen had een gebroken nek en bij sommige was de borst uit het lijf getrokken. Bij een paar was niets te zien. Die kunnen ook tegen de hoogspanningsmasten gevlogen zijn.”

De dode zwanen in Oud-Alblas werden aangetroffen op de Zijdeweg, Geerweg en Heiweg (zie Google Maps). De eerste melding kwam rond 13 uur en daarna volgende nog twee meldingen. Volgens Gerrit de Boom zouden er nog veel meer dode zwanen in de omgeving kunnen liggen. Medewerkers van de dierenambulance staakten hun zoektocht omdat het donker begon te worden.

Oud-Alblas
Knobbelzwaan | Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Zwanenhaters

Wie de dieren op gruwelijke wijze heeft gedood is nog onbekend. Eerder onderzoek leidde tot niets.  Van der Boom maakt zich zorgen en vreest dat het doden van de zwanen niet gaat stoppen. Hij vermoedt dat de daders stropers zijn die het om het vlees van de zwanen te doen is. Of het zijn zwanenhaters:

“Dit is het einde niet. Maar misschien is het wel een stukje baldadigheid. Vindt de dader dat er teveel zwanen zijn.”

Alhoewel hij daar zelf anders over denkt worden ook de jagers uit het gebied veel genoemd als mogelijke daders.

Melden

Mocht je meer weten over deze vreselijke zaak, neem dan alsjeblieft contact op met de dierenpolitie, telefoon 144. Wil je dat niet dan kun je ons ook mailen: redactie@animalstoday.nl.

Bron:

©AnimalsToday.nl