Het zit sommige dieren niet mee wanneer ze een slechte naam hebben. De opossum, of buidelrat, komt voor op het Amerikaanse continent en wordt door veel mensen beschouwd als ongedierte met enge, scherpe tanden. Maar de buidelrat is een vreedzaam dier en heeft een bijzondere nuttige eigenschap: hij is dol op teken en die verspreiden de gevreesde Ziekte van Lyme.

opossum
Opossums of buidelratten zijn heel nuttige schoffies | Foto: publiek domein

Een buidelrat eet maar liefst 90 procent van de teken die hij tegenkomt. In een jaar komt dat neer op een slordige vijfduizend teken per dier. Ook zijn ze dol op kakkerlakken, muggenlarven en slakken. Bovendien ruimen ze met liefde rottend fruit of dode dieren op, waardoor minder welkome gasten als wespen wegblijven. En wie in de VS woont en bang is voor ratelslangen: die eten ze ook. Opossums zijn immuun voor het gif.

‘I hate opossums’

Maar wie op internet ‘opossum’ en ‘hate’ zoekt vindt veel afkeer van deze dieren, vergelijkbaar met de haat tegen ratten of duiven. Buidelratten zouden vies zijn en worden vaak beschuldigd van het doorzoeken en omgooien van vuilnisbakken, of het doden van kippen. Vaak krijgen ze automatisch de schuld terwijl een heel ander dier verantwoordelijk was voor de rommel. Maar opossums lijken schoffies dus die zullen het wel gedaan hebben.

Dat buidelratten dus ook vaak minder prettig behandeld worden ligt in de lijn. Slechts een enkeling neemt het op voor de buidelrat, puur door informatie te geven over zijn eetgewoonten. Zoals in dit oude filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=TZolo-lJMAc

.
Opossums zijn alleseters, dus als ze ergens voedsel vinden laten ze dat niet liggen. Dit is de reden dat ze ook in tuinen komen of mensenafval onderzoeken op etensresten.

Scherpe tandjes

Wie een buidelrat voor het eerst ziet is vaak vertederd, bijvoorbeeld door zijn eigenwijze oortjes, maar zodra het dier met opengesperde bek boos naar je blaast zie je een rij scherpe tandjes die behoorlijk indruk maken. Echter, buidelratten zien er bozer uit dan ze zijn, want dat moet als je niet zo groot bent. Het zijn juist vriendelijke dieren met een aparte eigenschap: zodra ze bedreigd worden vallen ze flauw en reageren nergens meer op. Een eigenschap die er helaas ook voor zorgt dat buidelratten regelmatig verkeersslachtoffer worden; ze ‘bevriezen’ bij gevaar.

Buidelratten zijn minder gevaarlijk dan ze lijken | Foto: publiek domein

Opossums zijn er in meerdere soorten, variërend tussen een kleine 7 centimeter tot maximaal 55 centimeter lichaamslengte. Het waren de eerste buideldieren waarmee de Europeanen in contact kwamen toen ze in de Nieuwe Wereld arriveerden. De vrouwtjes dragen, net als kangoeroes, de jongen in hun buidel.

Vriendelijk en nuttig

Buidelratten lijken dus gevaarlijk maar het zijn vriendelijke dieren, bang voor mensen en ze zullen niet snel bijten. Opossums zijn ook nuttige dieren en meesters het bestrijden van de teek en alleen al daarom verdienen ze meer veel respect dan ze krijgen.

opossum
Een goed woordje voor de opossum, of buidelrat| Foto: publiek domein
  • Lees ook:

De wesp wordt ondergewaardeerd

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel