In het Brabantse Someren zijn gistermiddag 20 zeugen door het rooster van de vloer gezakt waardoor ze in de gierkelder terecht zijn gekomen. De hulp van de brandweer werd ingeroepen om de varkens uit de mestkelder te redden.

gierkelder
In Someren zakten 20 zeugen door de vloer en vielen in de gierkelder | Foto (illustratief): publiek domein

In eerste instantie werd geprobeerd de dieren via een plank uit de put te laten lopen maar dat lukte niet. Uiteindelijk zijn de dieren met een takel uit de kelder gehaald. Of er varkens gewond zijn geraakt is niet bekend. Waarom de varkens door de vloer zakten is ook niet bekend.

Vaker

Helaas komt het vaker voor dat varkens door het rooster vallen en in de gierput terecht komen. Mei vorig jaar zakten bij een veebedrijf in Hoogeloon ook 20 varkens door de vloer van hun stal en vielen in de daaronder liggende beerput.

Twintig varkens vallen in gierput in Hoogeloon

Wilp

In februari van dat jaar kwamen 22 varkens om op een boerderij in Wilp, toen ze door het rooster zakten. Ook zij kwamen in de gierkelder terecht en verdronken. De brandweer kon helaas niets meer voor de dieren doen.

22 varkens verdronken in beerput

Tielt

Eind 2017 kwamen in het Belgische Tielt ruim 40 varkens in de beerput terecht. De brandweer moest eraan te pas komen om de dieren te redden, maar zes varkens hebben het ongeluk niet overleefd.

Zes varkens dood na val in beerput Tielt

Een beerput of gierkelder is een diepe, betonnen constructie onder de stal, waarin de uitwerpselen en urine worden opgevangen.

Bron:

©AnimalsToday.nl