Bij een boerderij in het Brabantse Hoogeloon zijn vrijdag twintig varkens door de vloer van hun stal gezakt en in de daaronder liggende beerput terecht gekomen. 

gierput
Bij een varkenshouderij in Hoogeloon vielen vrijdag 20 varkens in de gierput | Fotocredit: quinn.anya Flickr via Compfight cc

De brandweer uit Vessem ontving om 13.15 u een oproep om hulp te verlenen. Een takelwagen uit Bladel werd ingezet om de dieren op de varkenshouderij uit de gierput te takelen, een operatie die uren duurt. Eind van de middag waren zes dieren gered en lag de rest nog steeds in de put. Uiteraard is een dergelijk ongeluk en het omhoog takelen heel stressvol voor de varkens. Vrijdag was het dan ook maar de vraag of alle dieren het zouden overleven. Van de brandweer hebben we vernomen dat uiteindelijk toch alle varkens zijn gered.

Het komt vaker voor dat varkens in de beerput vallen. In februari kwamen 22 varkens om op een boerderij in Wilp, toen ze door het rooster zakten. Ze kwamen in de gierkelder terecht en verdronken. De brandweer kon helaas niets meer voor de dieren doen.

Eind 2017 kwamen in het Belgische Tielt ruim 40 varkens in de beerput terecht. De brandweer moest eraan te pas komen om de dieren te redden, maar zes varkens hebben het ongeluk niet overleefd.

Een beerput is een diepe, betonnen constructie onder de stal, waarin de uitwerpselen worden opgevangen.

Bronnen: Omroep Brabant, 112 Brabant ©Animals Today Angelique Lagarde