In Wilp, een dorp in de gemeente Voorst in Gelderland, zijn afgelopen vrijdagmiddag 22 varkens om het leven gekomen nadat ze door de vloer zakten. De dieren aan de Heeringstraat zakten door de roosters en kwamen in de gierkelder terecht waar ze verdronken.

beerput
22 varkens in Wilp kwamen in de beerput terecht en overleefden dit niet | Foto: publiek domein

De brandweer werd opgeroepen, maar tevergeefs:

“We konden geen dieren meer redden, die waren allemaal al dood. Het was een behoorlijke klus.”

Het is niet de eerste keer dat varkens op deze manier komen te overlijden.

Beerput in Tielt
Eind 2017 zakten in het Belgische Tielt ruim 40 varkens door de vloer en kwamen in de beerput terecht. De brandweer moest eraan te pas komen om de dieren te redden, maar zes varkens hebben het ongeluk niet overleefd.

Voor de reddingsactie in Tielt was speciaal materieel nodig en volgens de brandweer was de klus snel geklaard met in totaal 14 man personeel. Over de doodsoorzaak van de varkens wordt niet gemeld of zij om het leven kwamen door de val zelf, of omdat ze in hun eigen poep verdronken. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze gestikt zijn door ammoniakgas, wat in grote hoeveelheden vrijkomt in een beerput.

De varkens zijn uit de beerput gehesen met een speciale haak in hun bek. Dat dit voor de dieren een pijnlijke zaak is lijkt duidelijk. Wat er met de overlevende varkens is gebeurd werd nooit bekend gemaakt.

Bron: Omroep Gelderland ©Animals Today