Speurhond Cocker Spaniel ‘Bailey’ zal op maandag 19 februari naar Jakarta Animal Aid Network (JAAN) in Indonesië vliegen. Daar zal zij haar kennis in het opsporen van gesmokkelde wilde dieren in praktijk gaan brengen bij de Indonesische nationale politierecherche, onder de zorg en het toezicht van JAAN. Sinds september 2017 is Bailey getraind bij het Scent Imprint for Dogs Center in Nederland, met behulp van verschillende Indonesische wildlife soorten afkomstig van drie dierentuinen in Nederland.

speurhond Bailey
Speurhond Bailey gaat gesmokkelde wilde dieren opsporen in Indonesië | Foto: JAAN

Ambassadeur Dennis Weening
Dennis Weening, Rtl-5 presentator en ambassadeur van stichting JAAN zal Bailey uitzwaaien op Schiphol:

“Ik ben enorm blij te horen dat Bailey zal gaan werken om de orang-oetan en andere bedreigde diersoorten in Indonesië te helpen en zo nog meer slachtoffers zoals kleine orang-oetan Dennis te voorkomen.”

Sponsoring door Ina Mouthaan
Het project is gesponsord door Ina Mouthaan, voormalig directeur Balans en nu directeur van BalanZ. BalanZ, een bedrijf die ondersteunend en adviserend werkt voor ander MKB bedrijven, vindt het belangrijk dat bedrijven de activiteiten ondersteunen die JAAN verricht en zij is dan ook zeer blij met dit project. Ina Mouthaan heeft tevens het project “Savedennis” ondersteund.

Bailey, die geboren werd op Bevrijdingsdag 2017, woonde eerst bij een gezin als familiehond, maar kon daar niet aarden. Het gezin besloot Bailey af te staan aan het Scent Imprint for Dogs centrum om getraind te worden andere dieren te helpen. Bailey is de eerste hond ter wereld getraind om gesmokkelde primaten op te sporen.

Aanpakken bij de bron
JAAN werkt zowel nationaal als wereldwijd samen met NGO’s en overheidsinstellingen om de handel in wilde dieren te bestrijden. JAAN voert ook campagnes om een eind te maken aan de handel in primaten. Elke maand worden honderden baby-aapjes op Sumatra gevangen genomen en verkocht op dierenmarkten op Java en Bali. Om de handel in wilde dieren tegen te gaan en meer slachtoffers te voorkomen zoals baby orang-oetang Dennis,
moeten wij beginnen bij de bron. Sumatra ligt bij Java in het gebied van Bakauheni, en tussen de eilanden varen boten. Dit is een ideale plek voor de handel in wilde dieren. Niet alleen primaten worden via deze route gesmokkeld, maar ook baby-beren, baby-gibbons, luiaards, reptielen, vogels en vele andere wilde diersoorten.

Om de handel te kunnen stoppen zal JAAN met Bailey op Sumatra gaan werken in het havengebied en assistentie verlenen aan de autoriteiten bij inbeslagnames en herplaatsing van de dieren.

speurhond Bailey
Foto: JAAN

Jakarta Animal Aid Network
JAAN is een non-profit organisatie, opgericht voor de bescherming van de dieren en de natuur van Indonesië. JAAN ontvangt financiering en ondersteuning van donateurs en andere NGO’s, en werkt samen met de Indonesische autoriteiten om dieren van uitbuiting te redden (zowel binnen een breed netwerk in heel Indonesië als op internationaal niveau). JAAN beheert een aantal programma’s in Jakarta en in heel Indonesië om het uitroeien van wildlife te helpen minimaliseren, illegale handel in dieren een halt toe te roepen en het welzijn van dieren in Indonesië te verbeteren. JAAN heeft een gedegen geschiedenis van het succesvol invoeren van redding- en rehabilitatieprojecten waaronder:

  • Het Redding- en Rehabilitatieprogramma van de Brahminy Kite – een roofvogel die ook het symbool is van district Jakarta.
  • Het redden en rehabiliteren van dansaapjes en het implementeren van een verbod op het gebruiken van aapjes als dansaapjes.
  • Doorlopende programma’s van illegale wildlife handel, het redden en rehabiliteren van verschillende wildlife diersoorten.
  • Het redden van huisdieren en herplaatsingsprojecten.
  • Campagnes tegen handel in wildlife en de vernietiging van het natuurlijk woongebied zoals #StopSirkusLumba and #SaveDennis.

Persbericht JAAN