Een van Europa’s grootste varkensboeren, de Nederlander Adriaan Straathof, krijgt een algeheel bedrijfsverbod in Duitsland vanwege het veroorzaken van ernstig dierenleed. De omstandigheden in zijn megastallen zijn volgens justitie zo erbarmelijk dat hij geen dieren meer mag houden. Straathof gaat hiertegen in beroep.

varkensfabrieken
Screenshot video via weekblad Stern

Straathof heeft megastallen in Nederland, Duitsland en Hongarije en fokt zo’n 1.500.000 biggen per jaar. In Nederland is hij vooral bekend vanwege zijn conflict met de gemeente Buren over zijn varkensstal De Knorhof. Hij overtrad de milieuvergunning en omwonenden klaagden over stank.

In maart deden politie en de regionale milieudienst een inval in een van Straathofs boerderijen in Gladau in de deelstaat Saksen-Anhalt (in de voormalige DDR) en troffen varkens aan die onder zeer slechte omstandigheden werden gehouden, in veel te kleine hokken.

Op beelden van de politie is te zien hoe een biggetje dat op sterven na dood was door een werknemer van de boerderij werd doodgeslagen tegen een betonnen rand. Ook blijkt uit een rapport van weekblad Stern dat zo’n 30 zeugen ernstige vormen hadden van de huidziekte ‘smeerwrang’ en veel zeugen hadden problemen met lopen, onder meer door onbehandelde botbreuken. Dieren hadden grote wonden en het wemelde van de vliegen. Naar buiten hangende darmen waren geen uitzondering.

Waarschuwing: schokkende beelden.

Inmiddels heeft justitie Straathof een algeheel beroepsverbod opgelegd: hij moet zijn boerderijen sluiten of verkopen. Hiertegen gaat hij echter in beroep. Helaas mag hij zijn stallen openhouden tot de zaak dient.

In 2011 interviewde Aart Zeeman van KRO Brandpunt Straathof in een van zijn stallen in Duitsland.

“Wie betaalt de prijs voor ons goedkope vlees?” aldus Zeeman in reportage De Varkensfabriek.

“Ooit was vlees een zondagse luxe, terwijl het nu bijna dagelijkse kost is. De hoeveelheid vlees die we eten is sinds 1970 verdubbeld, terwijl de prijs is gehalveerd. Twee keer zoveel vlees dus, voor de helft van de prijs. Met dank aan de megastal”, zo wordt verteld in de reportage.

Zeeman en Straathof bespreken in de uitzending schokkende beelden die ‘s nachts gemaakt zijn door Duitse dierenrechtenactivisten in een stal van Straathof. Straathof blijkt zich drukker te maken om de inbraak dan om de confronterende beelden, die voor hem dan ook dagelijkse kost zijn en waarvan hij allang niet meer inziet hoe dieronterend ze zijn.

Volgens Straathof voorkomt de wijze waarop varkens in megastallen worden gehouden, zoals zijn zeugen tussen hekken, dat er meer biggen dood gaan. In de documentaire uit 2011 vertelt hij dat de biggensterfte in de stal 7-8% is, volgens hem zouden er meer biggen sterven als de zeugen onder natuurlijker omstandigheden worden gehouden, met meer ruimte, door ongelukken en kou.

“De varkens zijn machines geworden om biggen te produceren”, zegt Aart Zeeman treffend.

Straathof is echter vreemd genoeg van mening dat varkenshouders als hijzelf hun varkens goed verzorgen, zelfs beter dan vroeger:

“Hoe beter je voor een landbouwdier zorgt, hoe beter die presteert.”

Een schrijnend contrast met de werkelijkheid in zijn varkensfabrieken.

“Zolang we alleen maar uit zijn op de laagste prijs, zullen de stallen groter en groter worden”, aldus Aart Zeeman.

Bekijk hier de aflevering ‘De Varkensfabriek’.

Bronnen: fd.nl, NOS.nl, focus.de ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde