24.000 varkens komen om bij stalbrand in Erichem

In de Gelderse plaats Erichem zijn 24.000 varkens omgekomen tijdens een grote brand in een megastal. Het gaat om varkenshouderij “De Knorhof”, van een van Europa’s grootste varkenshouders, Adriaan Straathof. Het is het grootste aantal dode varkens ooit in Nederland door een stalbrand.

Erichem

Foto: 1037/Animals Today

Alle varkens in de megastal zijn omgekomen tijdens de brand. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand. De hulpdiensten hebben in eerste instantie geprobeerd om de varkens te redden, maar zijn daar snel mee gestopt, zo meldt De Gelderlander. Door de enorme rookontwikkeling hebben de hulpdiensten besloten prioriteit te geven aan de veiligheid van mensen in de omgeving:

“We zijn daarom gestopt met het redden van de dieren. Dat klinkt misschien hard, maar we zijn nu vooral bezig met het waarschuwen van mensen.”

De megastal is volledig uitgebrand. Het naast de stallen gelegen woonhuis is wel gespaard gebleven. De brand werd rond 17:00 uur ontdekt door een vrachtwagenchauffeur die veevoeder kwam lossen. Hij zag vlammen uit het dak van de stal komen en belde direct 112. De brandweer rukte in grote getalen uit om de brand te blussen. Ze zijn de hele nacht bezig geweest en er wordt momenteel nog nageblust. Er komt nog steeds rook uit de megastal.

Erichem

Foto: screenshot video Omroep Gelderland/YouTube

Erichem

Foto: 1037/Animals Today

Erichem

Foto: 1037/Animals Today

Erichem

Foto: 1037/Animals Today

Erichem

De dag na de brand | Foto: screenshot video Omroep Gelderland/YouTube

Brandbare materialen
De eigenaar van de varkensflat zat ten tijde van de brand in Hongarije, zo verklaart de woordvoerder van de familie Straathof, Jan Voermans, aan Omroep Gelderland. De varkensflat was niet brandveilig, zo blijkt uit het interview door Omroep Gelderland. Er zaten veel brandbare materialen in de stal, waaronder purschuim. Voermans:

“Er zitten veel kunststof tussenwanden in. Die branden. De plafonds zijn glaswol, die branden niet. En dan zitten er op het oude gedeelte (…) daar waren de asbestplaten bespoten met purschuim en dat fikt enorm.”

Erichem

‘Dat fikt enorm’ | Foto: screenshot video Omroep Gelderland/YouTube

Op de vraag of er niet een hek open gezet kon worden, zodat de varkens konden vluchten, antwoordde Voermans:

“Nee, dat gaat niet. En bovendien, varkens lopen niet weg. Zeker niet die in een kraamstal zitten. (…) Het is een verdiepingsgebouw, het zijn twee verdiepingen. En die zeugen zitten boven.”

Op de vraag van Omroep Gelderland dat die varkens dus als er iets gebeurt niet weg kunnen komen, verklaart Voermans ‘nee’.

Erichem

Foto: screenshot video Kanaal van Thomas/YouTube

Falend alarmsysteem
Volgens Voermans werken mensen op de boerderij tot half 5 ‘s middags, maar zijn er alarmsystemen in werking die melden als er iets met het voer of de luchtwassers aan de hand is. Voermans:

“Dus als er iets met ventilatie of voer is, krijgen ze alarm [op hun telefoon – red.] en dan moeten ze terug. Maar dit is een brand geweest die niet direct op het alarm is gekomen.”

Erichem

Foto: screenshot video RTL Nieuws/YouTube

Extra maatregelen
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft aangekondigd dat dat haar fractie na het zomerreces opnieuw op maatregelen gaat aandringen om de kans op dit soort drama’s te beperken. Ouwehand:

“Het actieplan van de overheid van 2011 is er eigenlijk alleen één op papier. Het werkt niet. Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren.”

Daarbij gelden de sindsdien te nemen maatregelen vooral voor nieuwe stallen, zo verklaart Ouwehand, maar de meeste dieren in ons land zitten juist in oudere stallen.

Verworpen motie
Drie weken geleden werd nog een motie van Esther Ouwehand, die opriep tot extra maatregelen om stalbranden te voorkomen, door de Tweede kamer verworpen. CDA, ChristenUnie, SGP en D66 stemden tegen de motie van Ouwehand en Dion Graus.

Varkenshouder in opspraak
Straathof raakte eerder in opspraak, toen beelden naar buiten kwamen waarin te zien werd hoe er op zijn varkenshouderijen in Duitsland biggetjes tegen muren en de grond werden doodgeslagen. In Duitsland kreeg hij een algeheel bedrijfsverbod wegens ernstig dierenleed.

Straathof heeft megastallen in Nederland, Duitsland en Hongarije en fokt zo’n 1.500.000 biggen per jaar. In Nederland is hij vooral bekend vanwege zijn conflict met de gemeente Buren over zijn varkensstal De Knorhof, die nu dus geheel is afgebrand. Hij overtrad de milieuvergunning en omwonenden klaagden over stank.

Erichem

Foto: screenshot video Omroep Gelderland/YouTube

In maart 2014 deden politie en de regionale milieudienst een inval in een van Straathofs boerderijen in Gladau in de deelstaat Saksen-Anhalt (in de voormalige DDR) en troffen varkens aan die onder zeer slechte omstandigheden werden gehouden, in veel te kleine hokken.

Op beelden van de politie is te zien hoe een biggetje dat op sterven na dood was door een werknemer van de boerderij werd doodgeslagen tegen een betonnen rand. Ook blijkt uit een rapport van weekblad Stern dat zo’n 30 zeugen ernstige vormen hadden van de huidziekte ‘smeerwrang’ en veel zeugen hadden problemen met lopen, onder meer door onbehandelde botbreuken. Dieren hadden grote wonden en het wemelde van de vliegen. Naar buiten hangende darmen waren geen uitzondering.

De jonge vlogger Thomas maakte een bewogen verslag van de brand in Erichem:

Lees ook het blog van Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters naar aanleiding van de recente stalbrand in Heeswijk-Dinther.

Bronnen: Omroep Gelderland, De Gelderlander, AD ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Van de mensen hierboven maken enkelen een aantal denkfouten .De overheid en wetgeving is niet maatgevend, want immers amoreel. De laaste 20 jaar of al langer wordt overal vertrouwd op het zelfregulerende vermogen vd markt. Dat is er niet. Overal begint het besef neer te dalen dat de overheiderg feitelijk heel erg vaak faalt…..en dat dit behoorlijk kenmerkend voor de overheid is. Dankzij allerlei petities en social media wordt de overheid en dus ook de politiek gedwongen te handelen…..terwijl ze dat eigenlijk niet willen….dat is veelzeggend en geeft de oorzaak aan. De overheid creeert het landschap… en ‘ondernemers’als deze vullen het in….uiterst triest en we laten dit allemaal gebeuren…

 2. En nu zorgen dat deze concentratiekamp voor varkens nooit weer opgebouwd word en dat deze ondernemer een fikse boete krijgt in plaats van een zak met geld.
  Deze man moet terecht staan voor het jaren lang mishandelen en laten vermoorden van 100 duizenden varkens, maar helaas worden dit soort criminelen beloont door de overheid.
  Vooral door de christelijke partijen, want god schiep de mens naar zijn evenbeeld, een sadistische moordenaar.

  • Omdat?
   Voor zover bekend hield deze man zich de laatste jaren aan de regels( wordt door de plaatselijke pvdd er in de media bevestigd)

   En of dit soort enorme bedrijven wenselijk zijn? tja, daar moet de politiek over beslissen, christelijk of niet christelijk.
   Zolang geen meerderheid van de partijen deze zaken verbied is jouw opmerking dus niet relevant.

 3. Guido Everts zegt:

  Zeldzaam, zo’n meelevend geluid als van @Jeroen. Dank Jeroen. Het levend verbranden van varkens spreekt niet tot de verbeelding. Pech voor de ‘ondernemer’, voor de omwonenden en vooral voor de verzekering. Laat eens een paardenstal affikken met de dieren er nog in, leven we dan wel mee? Of een olifantenstal in Artis, of een dierenpension? Hierboven wordt nuchter geconstateerd dat wie treurt om een stalbrand ook geen vlees zou moeten eten. Geen beter bewijs van het totale onbenul van wat hier gaande is. Probeer het maar eens uit door heel hard brand te roepen in een volle bioscoop. Misschien dat dan pas doordringt in wat voor paniek die 24.000 varkens hebben verkeerd, nog afgezien van de pijn van het verbranden.

 4. Adriaan zegt:

  Waarom zo’n ophef? Het zou mij niet verbazen als de meeste verontwaardigde en geschokte mensen vanavond bij het eten weer een stuk vlees op het bord hebben liggen. Hypocrisie ten top!

  • Zo Adriaan, heb je een glazen bol? En ben jij niet geschokt door deze vreselijke gebeurtenis? Schijnbaar niet, want je vindt het kennelijk belangrijker om mensen die je niet kent op voorhand in de hoek te zetten in plaats van medeleven te tonen met de dieren. Zeer hautain en een beetje misselijkmakend.

   Mijn gedachten gaan uit naar deze, en alle andere dieren die het slachtoffer waren, zijn en worden van menselijk handelen, op welke wijze dan ook. Lieve dieren, ik schaam mij voor de mens…

   • Adriaan zegt:

    Dag Bert,

    Beetje jammer van je oordelende reactie. Ik wens je een fijn leven.

    Groeten,
    Adriaan

    • Iets met een pot en een ketel Adriaan. En een bal en kaatsen. Does it ring a bell? No? Lees dan je eigen eerste reactie nog eens terug.

 5. D van aalst zegt:

  Wanneer doet de regering hier iets aan?
  Geen varkens in kraamkoooen meer!
  En geen megastallen meer!
  Volgens mij steken die boeren de stallen in brand

  • Je eerste 3 zinnen kan ik wat mee, maar die laatste?
   dat riekt naar laster.en laster is strafbaar.
   Waarom zouden ze hun eigen stallen aansteken?
   Prijzen zijn goed, er wordt eindelijk weer eens iets verdient in de sector.

 6. Jeroen zegt:

  O, het blijken zelfs 24.000 varkens te zijn !!!!
  Sorry, dat had ik nog niet gezien.
  24.000 prachtige onschuldige dieren op een helse manier aan hun einde gekomen.
  En in de gevestigde orde van veeteelt en politiek is niemand van plan ook maar iets te gaan veranderen.
  Hoe kunnen en durven we ons toch een beschaafd land te noemen waar dit soort vreselijke praktijken als gewoon en acceptabel beschouwd worden?

 7. Jeroen zegt:

  En die Straathof is gewoon een grote crimineel die achter de tralies hoort!
  Maar hij zal wel een enorme vergoeding van de verzekering opstrijken, misschien ook nog een vette toeslag “voor al het leed dat hij heeft”.
  En natuurlijk vergoeding voor “gemiste inkomsten, overlast, kosten om de verbrande en verkoolde lijken van 20.000 varkens te laten opruimen en alle puin van de afgebrande stal te laten verwijderen”.
  En met al dat geld zal hij wel weer een nieuwe megastal gaan bouwen, nog groter, met nog meer dieren opgesloten in diepe ellende.
  Geen mens die hem in de praktijk een haarbreed in de weg legt.

  Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat vlees eten enorm ongezond is en veel ernstige en dodelijke ziektes veroorzaakt en ook enorm schadelijk voor natuur en milieu en dat het erbarmelijk veel intens dierenleed met zich meebrengt. Dus als mensen steeds minder vlees gaan eten zullen er steeds minder dieren de dupe zijn van dit soort gewetenloze ziekelijk hebzuchtige lieden.

 8. Jeroen zegt:

  Verschrikkelijk.
  Afschuwelijk.
  Om misselijk van te worden.
  Wat een hel moet dat voor die diertjes geweest zijn om opgesloten door gloeiend hete rook inwendig te verbranden en langzaam te stikken of levend te verbranden in heftige angst, gruwelijke pijnen, machteloosheid en te willen vluchten, maar dat dat niet kan.
  Hoe is het toch mogelijk dat dit soort dingen allemaal maar kunnen?
  Hoe kan het dat iemand met uiterst brandbare materialen een stal laat bouwen?
  Waarom is niet gewoon wettelijk vereist dat dit onbrandbaar moet zijn?
  Het geeft maar weer aan dat de dieren in die verschrikkelijke grootschalige bio-industrie slechts als dingen, als machines gezien worden die op een geforceerde manier zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees, melk of eieren moeten produceren.
  Er wordt wel eens gezegd: voor de opslag van rollen wc-papier worden hogere eisen gesteld dan aan het houden van duizenden dieren in een stal.
  En dat is helaas de bizarre bittere werkelijkheid.

  In 2 weken zijn 3 stallen afgebrand met 100.000 dieren erin.
  DIT MOET STOPPEN !!!!

  D66 zou zich ook héél diep moeten schamen dat zij in de Tweede Kamer tegen het voorstel voor meer brandveiligheid in stallen gestemd hebben.
  En bij de Christelijke partijen is er blijkbaar geen enkel respect voor leven, zolang het geen mens of menselijke vrucht betreft.
  En de VVD, ach, die denken toch ook altijd alleen maar aan geld. En als dat ten koste gaat van veiligheid, gezondheid van mensen en dieren, natuur en milieu, dat interesseert hen blijkbaar geen lor.