Vanaf nu is het in de Venezolaanse hoofdstad Caracas verboden om circussen met dieren, stierengevechten, stierenfeesten en honden– en hanengevechten te houden. Ook het gebruik van vuurwerk is verboden. Dit is dankzij een nieuwe verordening en geldt voor het hele district van Caracas dat verdeeld is in vijf gemeenten: Libertador, Chacao, Baruta, Sucre en El Hatillo.

hanengevechten
Hanengevechten ook verboden in Caracas | Foto: Andy Hares Flickr via Compfight cc

Het verbod trad deze week in werking. Lokale dierenwelzijnsorganisaties hebben hier jarenlang aan gewerkt, en politici zover gekregen om de maatregel door te voeren. De maatregel werd op 25 juli 2016 aangenomen, maar de dierenwelzijnsorganisaties hebben er bewust op aangedrongen dat het pas bekend zou worden wanneer het in werking zou treden. Dit om te voorkomen dat mensen die geld verdienen met deze spektakels in hoger beroep konden. En dat is gelukt.

Stierenvechten
De stierenvechtarena van Caracas wordt niet meer gebruikt voor stierengevechten sinds 1997. De autoriteiten werken niet mee aan het organiseren van de bloedige evenementen. In 2009 verklaarde Caracas zich ook tot anti-stierenvechtgemeente, maar verboden waren de stierengevechten nog niet. De stierenvechtarena van de hoofdstad wordt al jaren gebruikt voor bloedeloze culturele evenementen, zoals voor yogalessen, concerten, lezingen, etc.

Bron @AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer