Colombia, Peru, de Filipijnen – het zijn bestemmingen die populair zijn bij vakantiegangers. In tien jaar tijd is het toerisme in Colombia zelfs verdrievoudigd. Maar terwijl de toeristen genieten van de prachtige natuur in deze landen, worden de mensen die dit natuurschoon beschermen steeds vaker het slachtoffer van geweld.

natuurbeschermers
Populair bij vakantiegangers, maar levensgevaarlijk voor natuurbeschermers | Foto: IUCN

Vorige week werd bekend dat in 2016 een recordaantal natuurbeschermers werd vermoord: elke week bijna vier mensen, tweehonderd slachtoffers in totaal. 60 procent van de moorden werd gepleegd in Latijns-Amerika, dat daarmee de gevaarlijkste regio voor natuurbeschermers is. Tegelijkertijd is het toerisme in deze regio de afgelopen maanden met 7 procent toegenomen.

“Nu de vakantietijd officieel is aangebroken, vinden we het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van wat er nog meer speelt in het land van hun bestemming”, zegt Femke Wijdekop van de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL. Samen met Milieudefensie en Global Witness en met steun van de Nationale Postcode Loterij startte IUCN NL het project Bescherm de natuurbeschermer, dat in vijf landen werkt aan meer veiligheid voor activisten.
Wijdekop:

“In La Guajira, een schiereiland van Colombia, komen de toeristen bijvoorbeeld om te genieten van de flamingo’s. Tegelijkertijd staat de natuur in dit gebied onder grote druk van infrastructurele projecten en kolenmijnen. Activisten of inheemse mensen die hiertegen protesteren worden met de dood bedreigd of zelfs vermoord. In 2016 zijn 37 natuurbeschermers in Colombia gedood. Ook dat is de realiteit.”

Over Bescherm de Natuurbeschermer
Het project ‘Bescherm de natuurbeschermer’ verbetert de veiligheid van bedreigde natuurbeschermers in Colombia, Peru, DR Congo, Indonesië en de Filipijnen. Samen met lokale partners werken we aan een registratiesysteem om beter inzicht te krijgen in de problematiek, veiligheidstrainingen en maatregelen, het documenteren van bewijs voor strafzaken en het in veiligheid brengen van natuurbeschermers bij acuut gevaar. Ook pleiten we via een petitie voor bescherming van de rechtspositie van natuurbeschermers. ‘Bescherm de natuurbeschermer’ is een samenwerking tussen IUCN NL, Milieudefensie, Friends of the Earth International en Global Witness en wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
www.beschermdenatuurbeschermer.nl

Persbericht IUCN NL