In het bos tussen Montfort en Echt bij Sint Joost in Limburg heeft een wandelaar afgelopen vrijdag 25 juni een groep van 40 gedumpte witte, bruine en zwarte legkippen ontdekt. Een paar van de gedumpte dieren waren inmiddels gedood door een roofdier. De kippen zijn gedeeltelijk kaal en hebben een rafelig verenkleed, wat wil zeggen dat hun huisvesting te wensen over liet. Stichting Red een Legkip looft een beloning van 250 euro uit voor de tip die leidt naar de kippendumper.

Beloning voor tip die naar Limburgse kippendumper leidt
Beloning voor tip die naar Limburgse kippendumper leidt | Foto: via Red een Legkip

Wandelaar en dierenvriend Els nam, toen zij de kippen ontdekte, direct voor hulp contact op met stichting Red een Legkip en bleef intussen bij de kippen. Medewerkers van de opvangen van Red een Legkip in Lanaken en Gangelt (Dierenopvang Savanah) reden direct naar de plek des onheils om de dieren te redden.
.

.
Het werd al snel duidelijk dat het onmogelijk was om overdag alle kippen in het bos te vangen en dat het nodig was om in de avond bij donker terug te keren. Diezelfde avond lukte het hen om alle kippen, in totaal 38, in veiligheid te brengen. Wandelaar Els Rijke, die de kippen in het bos ontdekte:

“ik was bezig met mijn laatste stukje Pieterpad van die dag toen ik ineens allemaal kippen zag scharrelen op de bosweg. Ik vond dat ze er slecht uitzagen, sommige hadden nauwelijks veren en nadat ik ook twee dode kippen zag, besloot ik dat er iets gedaan moest worden. Gelukkig had ik het nummer van Red Een Legkip en kwamen ze snel in actie!”

Beloning voor tip die naar Limburgse kippendumper leidt
Een paar van de gedumpte dieren waren inmiddels gedood door een roofdier | Foto: via Red een Legkip

Beloning voor gouden tip

Red een Legkip is op zoek naar meer informatie over de persoon die deze kippen gedumpt heeft, zodat zij aangifte kan doen. Het dumpen van dieren is strafbaar en veroorzaakt veel dierenleed. Om die reden looft Red een Legkip een beloning uit van 250 euro voor de tip die naar de dader leidt. Tips kunnen doorgegeven worden via redeenlegkip@hotmail.com.

Van wie was deze kip? | Foto: via Red een Legkip

Al zijn kippen oorspronkelijk bosdieren, de meeste kippen en vooral legkippen, zijn helemaal niet gewend om zich zelfstandig te handhaven in een bos en op hun hoede te zijn voor gevaar. Red een Legkip noemt het dumpen van de kippen ‘een zieke mentaliteit’:

“Het dumpen van dieren is strafbaar, maar buiten dat, zo ga je toch niet met je dieren om? Als mensen een hond in het bos dumpen voor de vakantie vinden we dit ook niet oké. Dit geldt voor kippen natuurlijk net zo goed. Wij weten dat er helaas veel mensen zijn die telkens na anderhalf jaar nieuwe legkippen nemen en dan moeten de iets oudere kippen het veld ruimen.  Alleen maar omdat ze iets minder eieren gaan leggen. Dan worden ze als dank voor al die eieren die ze gelegd hebben gedood of gedumpt in een bos.”

Foto: via Red een Legkip

Houdverbod

Red een Legkip benadrukt dat als je een dier neemt je ook de verantwoordelijkheid daarvoor hebt en het dier een goed leven dient te geven. Ook als het je wat even minder uitkomt. Mensen die zo wreed met dieren omgaan en ze als oud vuil dumpen of doden zouden een houdverbod moeten krijgen.

Bekijk onderstaand filmpje goed: van wie waren deze kippen?
.

.
Bron:Word nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur