Donderdag 21 april zal er een actie tegen stalbranden gehouden worden voor de Tweede Kamer in Den Haag. De actie wordt georganiseerd door Stichting Stop Dierenleed Nederland (SDN). De stichting wil met de actie meer politieke aandacht creëren voor de vele dierlijke slachtoffers die vallen bij stalbranden.

Actie tegen stalbranden
Foto: screenshot video R Koene/YouTube

Woordvoerder Ron Visser van Stop Dierenleed Nederland:

“Het is werkelijk onbegrijpelijk dat brandmelders, sprinklerinstallaties en compartimenten nog steeds niet verplicht zijn.”

Stable Safe Systeem
In 2015 zijn 128.000 dieren in hun stallen levend verbrand. Door de jaren heen lopen de cijfers op tot miljoenen dieren. Dieren die geen kant op kunnen en levend verbranden of stikken door de giftige rook of dampen. Woordvoerder Visser:

 “Dit leed moet nu stoppen. In nieuwe stallen worden iets hogere eisen gesteld om brand te voorkomen. Deze regels gelden echter niet voor bestaande stallen. Ook zijn in zowel nieuwe als bestaande stallen  bluswatervoorzieningen en rookmelders nog steeds niet verplicht.Brandmelders, sprinklerinstallaties en compartimenten moeten absoluut verplicht worden in elke stal waar dieren gehouden worden.

In de huidige stallen kunnen de dieren niet vluchten als er in de stal brand ontstaat: daardoor verbranden de dieren levend. Verplicht compartimenten in stallen. Dit is een systeem (het ‘Stable Safe Systeem’) met wegklappende wanden in geval van brand. Het Stable Safe Systeem is een Nederlandse uitvinding die in oktober 2015 is gepresenteerd in de Tweede Kamer door de uitvinders Peter Berlang en Sjaam Hira. Met dit systeem creëer je een vluchtweg en worden vele dierenlevens gered van een vreselijke dood.”

Plein
SDN verwacht volgende week donderdag met ongeveer 75 dierenvrienden voor de Tweede Kamer te staan en roept iedereen op die zich het dierenleed als gevolg van stalbranden aantrekt te komen.

Donderdag 21 april 2016
Plein, Den Haag
Van 15:00 tot 17:00 uur

Meer informatie over deze actie is te vinden op de website van Stichting Stop Dierenleed Nederland.

Persbericht Stop Dierenleed Nederland