Ongeveer veertig paarden zijn sinds maart 2013 ernstig toegetakeld. Het landelijk Expertisecentrum Dierenwelzijn, onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) doet onderzoek naar deze incidenten. Er zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen in dit onderzoek. De politie en Dierenbescherming roepen nog altijd getuigen op zich te melden.

Paarden - paardensector
Foto: Saparevo via Compfight cc

De merries die zich in weilanden bevonden zijn met scherpe voorwerpen in en rond de genitale delen verminkt. Dit gebeurde op verschillende plaatsen in het hele land, maar ook in België. Frans Zuiderhoek, woordvoerder van het KLPD, laat weten dat het Expertisecentrum Dierenwelzijn naar verbanden blijft speuren:

“Sporenonderzoek in het buitengebied waar deze mishandelingen plaatsvinden is moeilijk.”

Volgens hem zijn er nog geen nieuwe ontwikkelingen bekend in het onderzoek.

144

De politie roept mensen die verdachte personen zien in of bij een weiland waarin paarden staan, dit te melden bij de politie via het nummer 144. Dit nummer is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

Ieder telefoontje kan helpen

“In dit geval komen de meeste meldingen binnen via 144. Daarbij werkt de Dierenbescherming samen met de KLPD. Er is ook in dit geval van de paarden natuurlijk geen regel wanneer je wel of niet kunt bellen, maar het is belangrijk dat je niet denkt: ‘mijn telefoontje helpt vast niet’. Met alleen een onderbuikgevoel dat er iets mis is kun je al bellen”, vertelt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming.

Überhaupt meer mishandelingen in 2013

Uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat er in 2013 meer dierenmishandelingen werden gemeld dan voorgaande jaren. Tot december werden er 840 honden en 510 katten gered door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Het jaar daarvoor waren het er 680 en 300, zo meldt de Dierenbescherming. In de meeste gevallen ging het om verwaarlozingen van huisdieren. Volgens Nagtegaal heeft deze toename ook te maken met de invoering van het landelijk meldpunt 144. Mensen weten het meldpunt nu sneller te bereiken.

Heeft u iets gezien of anderszins informatie bel dan met 144. Op Facebook is een pagina te vinden: Stop de paardenbeul. met veel recente informatie en acties.

Bronnen: Telegraaf.nl & Dierenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser