De politie heeft in Dordrecht een dode aap aangetroffen. Het dier was onthoofd en lag in de groentenla van de koelkast. Vermoed wordt dat de aap voor consumptie was bedoeld. De politie bracht een bezoek aan de woning naar aanleiding van een tip van een buurtbewoner. Bij een eerste inspectie werd de aap niet aangetroffen maar wel verslag van gemaakt. Bij de tweede inspectie werd de lugubere vondst gedaan. 

Meerkat - dode aap
Meerkattensoort Miopithecus talapoin ofwel dwergmeerkat | Foto: Lora Andersson via Compfight cc

Omdat het hoofd van de aap ontbreekt is het moeilijk na te gaan om wat voor een soort het gaat. Volgens David van Gennep van Stichting AAP is het in ieder geval een soort die makkelijk te vangen is zoals bijvoorbeeld een meerkat. De meeste handel komt uit Afrika. Dieren worden met een strik gevangen en daarna meteen gedood en gerookt.

Opsporing in de uitgebreide natuurgebieden is enorm lastig. Vaak gaat men af op pluimen rook in de hoop de stropers op heterdaad te betrappen.

Volgens van Gennep wordt de handel in zogenaamd ‘bushmeat‘  langzaam maar zeker één van de grootste bedreigingen van verschillende diersoorten.

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt uit of de aap een beschermde soort was. Dat is lastig vast te stellen door het ontbreken van de kop. De bewoners kunnen in ieder geval een boete van tussen de 700 en 1050 euro verwachten, zo heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Ongeacht de soort is het in Nederland in elk geval verboden om apenvlees in huis te hebben.

Bron: Spitsnieuws.nl ©PiepVandaag.nl