Palestijnse dierenbeschermingsorganisaties ontfermen zich over straathonden en -katten die slachtoffer zijn geworden door raketten die Israël afvuurde op de Gazastrook. Ook de huisdieren werden zwaar getroffen door de bombardementen. Deze gewelddadige conflicten veroorzaakten enorm veel en verborgen dierenleed.

Staakt-het-vuren kans voor Palestijnse hulp aan dierenslachtoffers
Staakt-het-vuren kans voor Palestijnse hulp aan dierenslachtoffers | Foto: screenshot video The Animal Reader/YouTube

De elf dagen durende oorlog tussen Hamas en Israël heeft niet alleen veel mensenlevens gekost, ook vele dierenslachtoffers zijn er te betreuren. Direct toen het staakt-het-vuren afgelopen vrijdag inging, haastte Saeed El-Aer, eigenaar van dierenopvangcentrum Sulala Animal Rescue, zich naar het dierenverblijf dat gevestigd is in de buitenwijk van Gaza-Stad:

“Ik trof er alle honden buiten aan. Ze waren droevig, bang, doodsbang. Door de Israëlische bombardementen raakte immers een deel van de omheining beschadigd. Tot mijn verbazing vond ik een dode ezel en een ander gewond paard dat nadien overleed. Ik trof ook honden aan die gewond waren door granaatscherven, en verzorg hen nog steeds.”

El-Aer is onmiddellijk in de straten van Gaza op zoek gegaan naar zwerfhonden en -katten of dieren die achtergelaten waren door hun eigenaren, om hen te voorzien van medicatie, voeding en onderdak. El-Aer:

“We krijgen nog altijd oproepen binnen over katten en honden die gewond raakten in de oorlog en we proberen hen te bereiken om ze te helpen.”

Paard had geen kans

In het noorden van Gaza werd de paardenstal van Omar Shahin getroffen door een raketaanval. Drie van zijn vier paarden raakten daarbij gewond. Amira werd geraakt door een raketscherf die een schedelbreuk en interne bloedingen veroorzaakte. Ze stierf negen dagen later, ze mocht slechts twee jaar oud worden. Shahin over Amira’s dood:

“De Israëliërs gaven me geen kans. Ik ben tien dagen bezig geweest om haar te behandelen en gisteren is ze gestorven. We hebben de wond gehecht en ik bleef haar behandelen, maar haar verwonding was te diep, een deel van haar schedel was gebroken.”

Gewonde bange kat

Manal Mahjoub ging met haar gewonde kat naar de dierenarts:

“Ik kwam hier voor een controle van mijn kat vanwege de oorlog. Ze is moe. Ze werd altijd bang (van de bombardementen), net als de mensen. We knuffelden haar en toch bleef ze bang. Ook de dieren hebben last van de bombardementen.”
.

Dierenslachtoffers door oorlog

Tijdens het conflict werd Gaza getroffen door honderden Israëlische luchtaanvallen. De Israëlische bombardementen eisten minstens 253 mensenlevens in Gaza en meer dan 1.900 mensen raakten gewond, zo melden de Palestijnse gezondheidsautoriteiten. Aan Israëlische zijde stierven volgens het Israëlische leger 13 mensen en honderden anderen raakten gewond bij een paniekuitbraak in Tel Aviv na raketsalvo’s door Hamas. Dit vernietigde, gewelddadige menselijke machtsvertoon veroorzaakt veel angst en leed bij (huis)dieren en hierover wordt niet of nauwelijks geschreven. Gelukkig zijn er grote helden die zich ontfermen over de dierenslachtoffers en worden ze met goede zorg omringd.

Bronnen:

#GNvdD: Emotionele herenigingen van dieren en baasjes in Beiroet (video)

Nieuwe opvang en ambulance voor Aleppo’s kattenman

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman