De Syrische ‘kattenman’ Mohammad Alaa Aljaleel zorgt sinds 2013 voor de achtergebleven katten in het door oorlog verwoeste Aleppo. Een bombardement vorig najaar verwoeste zijn kattenopvang en onlangs werd zijn ambulance opgeblazen. Dankzij vele donaties kan hij zijn werk voortzetten in een nieuwe opvang én heeft hij sinds kort zowel een dierenarts als een nieuwe kattenambulance.

kattenman
Nieuwe ambulance | Foto: Il Gattaro d’Aleppo

Zijn inzet voor dieren is eindeloos. Al enige jaren zorgt Mohammad Alaa Aljaleel, een voormalig elektricien, voor de ontheemde katten in Aleppo. De dieren zijn door het oorlogsgeweld hun familie en huis kwijtgeraakt. Dit heeft hem de bijnaam ‘de kattenman van Aleppo’ opgeleverd. Maar niet alleen katten, ook honden en andere dieren kunnen op zijn hulp rekenen.

kattenman
Kat in Ernesto’s huis | Foto: Il Gattaro d’Aleppo

Eerste kattenopvang

Wat begon met een stuk of zeven katten die hij voerde, groeide uit tot een heuse opvang met meer dan 170 katten. Ze wisten hem vanzelf te vinden en sommige mensen die de stad ontvluchtten brachten hun huisdier bij hem. Alaa:

“Toen mensen vluchtten kwamen de katten vanzelf naar me toe, omdat ik al enkele dieren in het gebied eten gaf. Het was geweldig werk. Alle scholen en kinderen kwamen op bezoek in de kattenopvang. Ze zagen de vele katten die achtergelaten waren door hun baasjes.”

Bombardement

Ook al moet Alaa onder erbarmelijke omstandigheden werken, hij laat zich niet uit het veld slaan. In november 2016 werd zijn kattenopvang, Ernesto’s huis (genoemd naar zijn eerste kat), gebombardeerd. Hierbij kwamen vele katten en een hond om. Hij was genoodzaakt de stad uit te vluchten met de paar dieren die het bombardement overleefden. Het duurde vijftien dagen voor hij een plek had gevonden op het platteland ten westen van Aleppo. Hier heeft hij een nieuw ‘Ernesto’s huis’ opgericht, een thuis voor tientallen katten en sinds kort een paar pups.

kattenman
Puppy in Ernesto’s huis | Foto: Il Gattaro d’Aleppo

Autobom

In april sloeg het noodlot weer toe. Alaa deelde snoepjes uit aan kinderen op straat toen autobommen ontploften. Tientallen mensen werden hierbij gedood, waaronder kinderen die hij net gezien had en die nog de snoepjes in hun handen hadden. Ook de kattenambulance werd opgeblazen. Alaa had geluk, hij stond een paar meter verderop toen de bommen afgingen.

kattenman
Alaa en dr Yossef behandelen een gewonde hond | Foto: Il Gattaro d’Aleppo

Ambulance en dierenarts

Kattenliefhebbers uit de hele wereld volgen Mohammad Alaa Aljaleel en doneren geld zodat hij zijn geweldige en zo noodzakelijke werk voort kan zetten. Hierdoor was het mogelijk een nieuwe kattenambulance aan te schaffen en diergeneeskundig hulp in te schakelen. Dr. Mohamad Yossef verleent sinds april veterinaire zorg aan de dieren in Ernesto’s huis. Maar ook andere dieren uit de omgeving zijn welkom, zo behandelde dr. Yossef deze week een kalkoen en een konijn.

Ondanks dat de burgeroorlog helaas nog voortwoedt, heeft Alaa grootse plannen. Onlangs kocht hij een stuk grond waar hij een kinderspeeltuin wil aanleggen, en verblijven voor honden. Ook wil hij daar een veterinaire kliniek vestigen.

Gescheiden

Zijn werkzaamheden hebben helaas ook tot gevolg gehad dat hij nu gescheiden leeft van zijn vrouw en twee kinderen: zij wonen in Turkije. Hij probeert ze regelmatig te bezoeken.

“Ik hoop dat mijn kinderen ooit zullen begrijpen wat hun vader heeft gedaan. En dat zij ook kunnen rekenen op de vriendelijkheid en compassie die ik voor deze dieren en mensen in nood heb.”

kattenman
Foto: Il Gattaro d’Aleppo

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde