In antwoord op de zorgen van dierenbeschermers heeft opnieuw een Chinese luchtvaartmaatschappij besloten om geen haaienvinnen meer te transporteren. Eastern Air Logistics Co is eigenaar van vier individuele maatschappijen, die geen van allen meer haaienvinnen of andere producten van haaien aan boord willen hebben.

Haaienvinnen
Haaienvinnen | Foto: chooyutshing/flickr

In een brief heeft Eastern Air Logistics Co laten weten dat haaienvinnen vanaf medio mei niet meer welkom zijn in hun vliegtuigen:

“Als reactie op wereldwijde duurzame ontwikkelingen en de bescherming van mariene ecosystemen, en om het uitsterven van haaien te voorkomen, heeft ons bedrijf officieel bekendgemaakt dat er vanaf 15 mei 2017 een embargo geldt voor alle transporten van haaienvinnen. Dit geld voor China Eastern Airlines, Shanghai Airlines, China Cargo Airlines en China United Airlines.”

Naar schatting vinden jaarlijks zo’n 73 miljoen haaien de dood, waarna hun vinnen eindigen in de soep.

Voorbeeld
Inmiddels hebben wereldwijd al bijna 60 luchtvaartmaatschappijen en containertransportbedrijven verklaard niet langer haaienvinnen aan boord te willen hebben van hun vliegtuigen of transportcontainers. In China, traditioneel het land waar haaienvinnensoep wordt beschouwd als lekker, is alleen Hainan Airlines nog niet zover.

Alex Hofford van WildAid Hongkong is blij met deze ontwikkeling in China, en wijst naar een aantal Amerikaanse bedrijven die dit voorbeeld wel eens mogen volgen:

“Het is zeer bemoedigend om te zien dat Chinese luchtvaartmaatschappijen een belangrijke rol spelen in de bescherming van haaien. Het wordt tijd dat Amerikaanse bedrijven als United Airlines, Delta Airlines en FedEx hetzelfde gaan doen.”

Haaienvinnen
Foto: blamethepeople/flickr

Verantwoordelijkheid nemen
Ook een toenemend aantal hotels en restaurants in China heeft verklaard geen haaienvinnensoep meer te serveren, maar een grote keten als Maxim’s, met vele tientallen vestigingen in Hongkong alleen, heeft de soep nog steeds op het menu staan. Volgens Hafford wordt de soep vaak geserveerd bij speciale gebeurtenissen, zoals huwelijksrecepties. Hij roept Maxim’s dan ook op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en haaienvinnensoep per direct van het menu te schrappen.

Bron: WildAid ©AnimalsToday.nl Bart van Riel