Hondenbezitters in Dordrecht en omgeving hebben van de politie een waarschuwing gekregen vanwege het risico dat hun hond ontvoerd wordt om bij hondengevechten ingezet te worden. Het zou daarbij gaan om honden die zelf ingezet worden bij gevechten, of honden die gebruikt worden om op te oefenen, wat ook een gebruikelijke praktijk is van de criminelen die zich bezighouden met deze verwerpelijke praktijken.

hondengevechten
Hondengevecht in Amerika | Foto: screenshot Fox News

Hondengevechten komen voor in Nederland, dat is inmiddels duidelijk. Het is ook bekend dat er veel geld mee wordt verdiend door op de vechtende honden te gokken. Ook een ‘goede’ vechthond is veel waard. Maar de politie lijkt er niet de vinger achter te krijgen waar de hondengevechten in Nederland plaatsvinden en wie erbij betrokken zijn. Het korps van Dordrecht zegt nu echter dat er serieuze signalen zijn dat deze nietsontziende criminelen uit het hondenvechtcircuit het gemunt hebben op de honden van gewone burgers, aldus het AD.

Interesse voor karakter
Er zouden onlangs meerdere meldingen zijn binnengekomen dat hondeneigenaren tijdens het uitlaten van de hond aangesproken zijn door types die veel interesse tonen in het karakter van de hond. In andere gevallen werd er zelfs thuis aangebeld en soms zou ook gevraagd zijn of men de hond een keer mocht uitlaten. In alle gevallen was er geen sprake van een specifiek ras, wat erop duidt dat de kans groot is dat de dieren bestemd zijn om op te oefenen: vals gemaakte honden krijgen de kans om een ‘normale’ hond aan te vallen om op die manier de smaak te pakken te krijgen van het gevecht. De smaak van bloed.

Hondengevechten zijn uiterst wreed. In het verleden zijn in Nederland meerdere dode honden gevonden waarbij de chip uit de nek was weggesneden en die onder de afgrijselijke bijtwonden zaten. In de meeste gevallen wordt het vermoeden geuit dat deze honden het gevecht hebben verloren en door hun eigenaar onherkenbaar en niet te traceren ergens zijn gedumpt. Maar het kan ook gaan om een ontvoerde hond die als oefenmiddel is gebruikt.

Bel 112
Het advies van de politie is om nooit in te gaan op de vragen van de ‘ronselaars’ en direct 112 te bellen wanneer een baasje wordt aangesproken door een onbekende met een bijzondere interesse in het karakter van de hond. Ook vraagt de politie om zoveel mogelijk informatie over de verdachte te onthouden. Dus uiterlijke kenmerken, spraak, en eventuele informatie over nummerplaten van auto’s of andere voertuigen. Hoewel er op dit moment volgens de politie nog geen verdachten in zicht zijn kan een oplettende hondeneigenaar meehelpen om te voorkomen dat dieren op gruwelijke wijze mishandeld worden en om het leven komen. En dat deze criminelen gestopt worden, zodat er een einde komt aan deze walgelijke praktijken.

Mail ons
Behalve dat de politie meteen geïnformeerd wil worden hoort Animals Today het ook graag wanneer iemand het vermoeden heeft dat er ergens hondengevechten plaatsvinden of ronselaars actief zijn. Stuur daarvoor een e-mail naar info@animalstoday.nl.

Bron: AD ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.