Onderzoek wijst uit dat betrokkenheid bij hondengevechten een eerste stap kan zijn naar zware criminaliteit. Verschillende partijen in Groot-Brittannië pleiten daarom voor zwaardere straffen voor hondengevechten.

hondengevechten
Pitbulls worden veelvuldig gebruikt voor hondengevechten | Foto: Pixabay

Dat dierenmishandeling en andere vormen van criminaliteit sterk aan elkaar zijn gelinkt, is al langer bekend. Zo zijn er veel situaties bekend waaruit bleek dat wanneer er sprake was van mishandeling van een huisdier, dit vaak gepaard ging of leidde tot huiselijk geweld. Net als andere vormen van dierenmishandeling worden ook hondengevechten gelinkt aan vormen van zware criminaliteit, zoals gokken, drugshandel en moord.

Drie niveaus van criminaliteit
League Against Cruel Sports, een dierenwelzijnsorganisatie die strijdt tegen dieronvriendelijke sporten, deed onderzoek naar de mate van criminaliteit dat gelinkt is aan hondengevechten. In het rapport dat zij publiceerde wordt gesteld dat er drie niveaus zijn van hondengevechten:

  1. Gevechten die spontaan ontstaan in bijvoorbeeld een park of bij mensen thuis. Dit begint meestal als een spelletje of uitdaging en hier gaat geen zware training van de honden aan vooraf.
  2. Daarnaast heb je de hobbyisten. Vaak onderdeel van bendes die de honden enigszins trainen en regels vaststellen. Het is echter een lager niveau dan de professionele gevechten.
  3. Het hoogste niveau van hondengevechten zijn de echte professionals. Hier komen vechtringen aan te pas met zwaar getrainde honden van belangrijke bloedlijnen. Dit niveau vereist goede organisatie.

Gelinkt aan zware criminaliteit
In Amerika wordt deelname aan hondengevechten met recht gelinkt aan betrokkenheid bij zware criminaliteit. Mensen die bereid zijn om te profiteren van en genieten van het leed van vechthonden, kunnen gemakkelijk dezelfde houding ontwikkelen ten opzichte van het lijden van mensen.

Hondenleed
De vechthonden worden dagelijks mishandeld om agressie te ontwikkelen. Vaak krijgen ze steroïden geïnjecteerd en worden de tanden afgeslepen of de oren afgesneden om te voorkomen dat andere honden ze eraf kunnen happen. Soms wordt er zelfs gif toegevoegd aan hun voedsel, zodat de vacht van het dier slecht smaakt. Ook lijden er vele andere dieren, die worden gebruikt als lokaas om de vechthonden te stimuleren. Zo zijn er situaties bekend waarin de vechthonden op een loopband worden gezet, terwijl er een konijn, kat, kip of ander bang dier voor hun neus bungelt.

Lage straffen
De straffen die worden gegevens aan deelname aan hondengevechten is echter laag. In Amerika krijgen mensen bijvoorbeeld maximum 51 weken celstraf. Dit is ontzettend weinig als je kijkt naar hoe erg de vechthonden lijden. In andere landen is deze celstraf niet veel honger. Politicus Kevin Foster pleit daarom voor zwaardere straffen voor hondengevechten. Dit is niet alleen rechtvaardig wanneer je kijkt naar de mate van hondenleed die ermee gepaard gaat, maar hiermee pak je indirect zware criminaliteit aan.

Bron © Animals Today Nadine van Wissen