De ganzenfamilie die leefde rond de Kreek van ’s-Gravendeel is verhuisd naar Stichting Akka’s Ganzenparadijs. Volgens de gemeente Binnenmaas veroorzaakte de groep te veel overlast. Die overlast bestond uit geluidsoverlast en poep op de trottoirs. Sommige bewoners ervoeren de groep van tien ganzen ook als dreigend en agressief, wat volgens Martin Hof Hofganzen Ganzenscherming onnodig was. Gelukkig koos de gemeente voor een diervriendelijke oplossing.

Akka's Ganzenparadijs
©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

De kwestie speelde al jaren. GemeenteBelangen Binnenmaas uitte haar ongenoegen al in 2015:

“Ze voorzien alle trottoirs waar ze tijdens hun wandeling komen van een laag uitwerpselen. Dit heeft onder andere tot gevolg dat wandelaars glibberen en glijden en er zich valpartijen kunnen voordoen. De poep blijft onder de schoenen hangen en wordt zo op allerlei plaatsen verspreid. Uit hygiënisch oogpunt zeer ongewenst.”

Ook waarschuwde de partij dat de ganzen voor gevaarlijke situaties zorgen op het wegdek van de twee Voorstraten om de Kreek.

“Auto’s, vrachtwagens en bussen moeten hard remmen. En voetgangers moeten van het trottoir af, waardoor de veiligheid in het geding komt.”

De ganzen verbleven niet alleen rondom de Kreek, maar trokken ook het dorp en de tuinen in. Volgens een ganzendeskundige van Hofganzen Ganzenscherming was de leefruimte voor de groep te klein en gingen ze om voedsel te zoeken de wijk in. Ook ontbrak het ze aan zwemgelegenheid.

Afgelopen vrijdag is de groep ganzen op diervriendelijke wijze gevangen door Hofganzen Ganzenbescherming. Ze zijn met broodkruimels uit het water gelokt, in een hoek gedreven en vanuit daar in een aanhanger geladen. Ze zijn overgebracht naar Stichting Akka’s Ganzenparadijs in het mooie Drenthe. Daar verblijven ze minimaal twee weken, voordat ze met bemiddeling van de stichting herplaatst worden. Martin Hof, oprichter van het Ganzenparadijs, begrijpt niet alle argumenten:

“Verkeersoverlast, daar kan ik inkomen. Maar het argument dat de ganzen agressief zouden zijn vind ik verwerpelijk. Hooguit vinden ze het niet fijn als ze in de berm aan het broeden zijn en er mensen langslopen. Maar aanvallen doen ganzen nooit.”

Stichting Akka’s Ganzenparadijs is in september 2007 opgericht door Martin Hof, alias Chögyal Trizin, en heeft als doel om zoveel mogelijk levende wezens, die het moeilijk hebben, te helpen en als vangnet te dienen voor verwaarloosde, mishandelde of met de dood bedreigde dieren.

Bron: AD.nl ©Animals Today Sophie Janssen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.