Door één van de grootste explosieve tragedies in de geschiedenis werden in Beiroet net als mensen ook veel huisdieren bedolven door het puin. Ze raakten dakloos, gescheiden van hun baasjes of sloegen van schrik op de vlucht. Dankzij Animals Lebanon worden steeds meer dieren herenigd met hun verzorgers.

herenigingen Beiroet
Een van de emotionele herenigingen tussen huisdieren en hun baasjes in Beiroet | Foto: screenshot video The Sun/YouTube

Op 4 augustus vond de explosie plaats die een groot deel van de Libanese hoofdstad Beiroet veranderde in een woestenij, waarbij meer dan 170 mensen stierven, ruim 6.000 gewonden vielen en honderdduizenden hun huis kwijtraakten. Ook veel dieren werden slachtoffer en twee uur na de ramp begonnen teams van de non-profit organisatie Animals Lebanon direct met het aanbieden van hulp.

Ondanks dat hun kantoor ernstig beschadigd raakte werkten ze dag en nacht om dieren te redden. Ze organiseerde zoekpartijen om honden en katten terug te vinden die door de stad ronddwaalden. Vrijwilligers zochten onder het puin van verwoeste huizen en gebouwen naar levende en dode dieren.
.

Dierenorganisaties hebben hulp nodig na explosie Beiroet

.
Tot op de dag van vandaag is Animals Lebanon op zoek naar talloze, meestal doodsbange, weggekropen huisdieren en dieren die gewond zijn geraakt. Liefdevol worden ze opgevangen en verzorgd met als doel om de dieren waar mogelijk te herenigen met hun families. Animals Lebanon:

“Meer dan 200 vrijwilligers, afkomstig uit heel Libanon, zijn bij ons ter plaatse geweest waarvoor wij zo dankbaar zijn voor de geweldige steun! Onze inspanningen hebben meer dan 90 dieren herenigd met hun verzorgers. Ze waren zo blij om hun huisdieren weer te zien.”

.
Er is een meldingssysteem opgezet door Animals Lebanon waar baasjes hun verloren huisdieren kunnen aanmelden. Dit werkt goed en gelukkig zijn er al veel dieren herenigd met hun families, wat bijzondere, emotionele en vreugdevolle beelden opleverde. Jason Mier van Animals Lebanon vertelde aan CNN:

“Iedereen is sprakeloos omdat je van alles voelt, maar tegelijkertijd voel je ook een beetje van niets. Het is fijn dat we mensen een beetje vreugde kunnen terugbrengen terwijl dezelfde mensen bijna alles hebben verloren. Dit maakt het de moeite waard.”

.

Hulp voor dieren in Beiroet

Het overleven van een explosie die je stad heeft verwoest is een enorme uitdaging, zeker als je ook nog je beste dierenvriendje(s) moet missen. Daarom is het werk van Animals Libanon zo belangrijk. De impact van deze organisatie volgens recente gegevens is:

– 430 hulpvragen van diereneigenaars
– 320 vrijwilligers die zich in hebben gezet bij zoekacties, reddingacties en zorg
– 86 dieren die veterinaire zorg krijgen
– 77 dieren opgevangen in hun asiel
– 48 geredde dieren die momenteel adoptie nodig hebben
– 104 dieren die weer herenigd zijn met hun verzorgers
– 4.010 kg voedsel dat wordt verstrekt aan de opgevangen dieren
– 5.850+ uren doorgebracht in het getroffen rampgebied

Nog steeds verkeren veel dieren in nood en is er veel hulp nodig. De dieren zijn vaak gewond, hebben honger, dorst en zijn getraumatiseerd. Of ze lopen dolend door de straten op zoek naar hun verzorgers. Liefdevol worden ze opgevangen en verzorgd met als doel om de dieren waar mogelijk te herenigen met hun families.
.

.

Animals Libanon heeft van diverse collega-organisaties, zoals VIER VOETERS en IFAW, hulp gekregen om samen al die dieren te kunnen helpen die nog in nood zijn, of te kunnen herplaatsen. Dit werk is geheel afhankelijk van donaties en giften. Via de websites van VIER VOETERS en IFAW is het werk van Animals Lebanon te ondersteunen. Wil je direct geld overmaken naar Animals Lebanon, bezoek dan hun website.

Het blijft in deze verschrikkelijke misère bijzonder mooi als wij een steentje kunnen bijdragen waardoor baasjes hun verloren dieren weer in de armen kunnen sluiten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman