De explosie in Beiroet vorige week kostte aan zeker 158 mensen het leven en meer dan 6.000 mensen raakten gewond. Maar niet alleen mensen zijn slachtoffer van deze ramp. Veel honden en katten zijn van huis weggerend uit schrik voor de enorme knal. Dierenwelzijnsorganisatie Animals Lebanon draait overuren om huis– en zwerfdieren uit benarde situaties te redden en indien mogelijk te herenigen met hun baasjes. Maar ze hebben dringend financiële steun nodig.

explosie Beiroet
Doodsbange hond in Beiroet houdt zich schuil onder een autowrak | Foto: screenshot video Animals Lebanon/Facebook

De opvang van dierenhulporganisatie Animals Lebanon, op zo’n 4 kilometer afstand van de haven, is ook geraakt door de explosie. Het raam knalde eruit en meerdere dieren raakten gewond door het rondvliegende glas. De dieren zijn direct door een dierenarts behandeld. Veel tijd om bij hun eigen schade stil te staan was er niet. De organisatie werd gelijk platgebeld door mensen die alles kwijt zijn, ook hun huisdier.

explosie Beiroet
De hond is versuft van angst | Foto: screenshot video Animals Lebanon/Facebook

Na de explosie

Veel huisdieren zijn door de enorme knal op de vlucht geslagen. Gedesoriënteerd lopen ze rond of houden zich schuil tussen de brokstukken. Animals Lebanon trekt de straten door, op zoek naar vermiste honden en katten.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Normaal telt de organisatie 5 medewerkers, maar sinds de explosie hebben zich veel vrijwilligers gemeld. Volgens Jason Mier, directeur van Animals Lebanon, werkt het team dag en nacht in het getroffen gebied:

“De stad is zo vies. Overal ligt glas, afval wordt niet opgehaald en er zijn elektriciteits- en waterproblemen. Het is een onmogelijke situatie. Ik weet niet hoe mensen en het land hiervan kunnen herstellen.”

explosie Beiroet
Gered! | Foto: screenshot video Animals Lebanon/Facebook

De reddingspogingen in het puin zijn niet zonder enig risico. Maar Animals Lebanon is vastberaden om zoveel mogelijk dieren te helpen. Bekijk het filmpje van een reddingsoperatie:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Emotionele herenigingen

Op sociale media plaatsen veel mensen foto’s van hun huisdier, in de hoop dat ze hun vermiste vriendjes terugvinden. Verschrikkelijk als je erbij stilstaat, dat veel mensen hun huis kwijt zijn en dan ook nog eens hun geliefde huisdier. De reddingsoperaties van Animals Lebanon zorgen dan ook voor mooie momenten in de vreselijke chaos. Zo werd een kat na te zijn bevrijd uit een auto waar hij klem zat, na een paar dagen herenigd met zijn wanhopige baasje.

Bekijk de emotionele hereniging:
.

.
Of dit prachtige weerzien van een vrouw met haar hond:
..

.
Jason Mier is blij dat hij en zijn team hierin wat kunnen betekenen.

“Het is fijn dat we wat vreugde kunnen brengen aan mensen die bijna alles zijn kwijtgeraakt.”

Wil je de dieren in Beiroet helpen?

Libanon was vóór de explosie in Beiroet al in een zware crisis en dierenwelzijn staat er niet hoog op de agenda. Animals Lebanon moet het dan ook vooral van internationale donaties hebben, om geredde dieren voeding en medische zorg te geven.

Dat hulp hard nodig is, blijkt uit de tientallen foto’s van dieren lost and found op de Facebookpagina van Animals Lebanon. Wil je een financieel steentje bijdragen aan de redding van honden en katten in nood, kijk dan op hun website.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl