Hoewel er ook boeren en houders van dieren zijn die heel goed weten dat koeien, paarden, schapen en andere (boerderij)dieren bij wet recht hebben op schaduw en beschutting, zijn er nog altijd velen die zich daar niets van aantrekken en de dieren in de volle zon laten staan. Dit criminele gedrag moet stoppen en daarom is er een meldpunt ingesteld.

paard zonder beschutting
Paard in de volle zon, de eigenaresse weigert in te grijpen | Foto: screenshot video 1037 Against Animal Cruelty

Via het mailadres info@bomenvoorkoeien.nl zijn deze misstanden door te geven, bedoeld om te melden waar en wanneer mensen dieren in weilanden zien die zich op geen enkele wijze kunnen onttrekken aan de brandende zon. In het mailadres komt ‘Bomen voor koeien‘ voor; een actie die al 20 jaar geleden werd gestart en nog altijd even noodzakelijk is.
.

Bomen voor Koeien 2018 nu al groot succes

.
Hittestress is vreselijk en wij mensen doen er alles aan om zo koel mogelijk te blijven. Maar veel dieren staan gedwongen in de volle zon zonder enige vorm van beschutting. Zo trof de groep 1037 Against Animal Cruelty dit weekend een paard aan in de volle zon. De eigenaresse van het paard ontkende glashard dat het dier leed, zo liet 1037 aan AnimalsToday weten:

“Ze maakte zich drukker over het feit dat we haar paard aan het filmen en fotograferen waren en weigerde in te grijpen om iets voor het dier te doen. ‘Hij ziet er toch goed uit?’ was haar enige antwoord op onze constatering dat het paard ernstig leed in de hitte en door de vliegen.”

paard zonder beschutting
Paard in de volle zon met vliegen rond het oog | Foto: screenshot video 1037 Against Animal Cruelty

De beelden en bijbehorende beschrijving spreken boekdelen:

“Bij 36 graden en een gemeten temp op zijn huid van 46.2 graden staat dit paard de gehele dag in de volle zon te bakken met ernstig veel hinder van vliegen rondom het oog. Dit dier troffen we aan aan de Rijksweg in Hummelo. Eigenaresse vind dat het dier geen beschutting nodig heeft, er geen vliegennet voor zijn ogen moet komen, het dier niet op stal hoeft, geen maatje nodig heeft.”
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Hittestress en oververhitting vinden helaas ook plaats buiten het zicht. 1037 Against Animal Cruelty filmde in een geitenstal, waar ondanks een ventilator de temperatuur zo hoog opliep dat de dieren het niet langer konden bolwerken:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Vorige week deed Wakker Dier een steekproef in Noord-Holland en kwam daar tot de conclusie dat driekwart van de schapen geen enkele beschutting had tegen de brandende zon. Er zijn echter altijd mensen die blijven ontkennen dat dieren schaduw nodig hebben of ze bagatelliseren de gevolgen, maar zodra ze de keuze hebben geven schapen zelf aan dat die ontkenning kant noch wal raakt.

schapen zoeken bescutting
Schapen kiezen zelf voor de schaduw | Foto: Simon Harrodd/flickr

Hitte is iets waar mensen zich aan kunnen onttrekken, maar dieren zijn er op vele manieren de dupe van. Of het nu honden of andere dieren in hete auto’s zijn, diertransporten bij tropische temperaturen, dieren in onbeschutte weilanden of oververhitte stallen; in alle gevallen is het onze verantwoordelijkheid om deze lijdende dieren te helpen. Dus mail over misstanden in weilanden naar info@bomenvoorkoeien.nl, maar neem bij acute nood ook contact op met de regionale dierenambulance en/of bel 144. Probeer zo snel mogelijk een einde te maken aan de situatie en spreek de eigenaar erop aan. Hou het netjes, blijf altijd op de openbare weg en laat je niet van de wijs brengen door eventuele agressieve reacties.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR