Orang-oetan Nenuah (19) is één van de tien dieren die uit verschrikkelijke omstandigheden zijn gered en na rehabilitatie zijn teruggeplaatst in de 0ngerepte wildernis van Borneo. Nenuah werd jarenlang gebruikt voor boksgevechten in een Thaise dierentuin. Daarbij moesten de orang-oetans bokshandschoenen en broekjes dragen ter vermaak van de mens. Nu, na zestien jaar, is ze eindelijk teruggeplaatst naar waar ze altijd al had moeten zijn: de dichtbegroeide jungle.

Orang-oetan gered van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid
Orang-oetan gered van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid | Foto: BOS Foundation/Facebook

Nenuah en de negen andere orang-oetans werden op hun bijzondere dag eerst verdoofd, zodat ze niets zouden merken van de lange reis die voor ze stond. Grote transportkratten van ruim 170 kilo werden tevoorschijn gehaald en de dieren, van zichzelf zo’n 75 kilo, werden in de kratten geplaatst. Door de heftige situatie in de wereld is ervoor gekozen om de bedreigde dieren per helikopter te verplaatsen naar hun nieuwe thuisgebied. Programma-manager Denny Kurniawan:

“Het gebruik van een helikopter is de beste manier om orang-oetans te vervoeren tijdens deze pandemie.”

Eenmaal aangekomen in Borneo wachtte de dieren nog een intensieve tocht door de jungle. Eerst moesten ze per jeep een weg zien te vinden door de kleine paadjes in de rimboe, daarna in een bootje over de kronkelende rivieren navigeren en het laatste stuk te voet om zo diep mogelijk in de jungle te komen. Deze tocht is altijd al heftig en uitdagend, maar door het coronavirus was het allemaal nog spannender. Orang-oetans, ook wel ‘man van het bos’ genoemd, zijn met 97 procent DNA gelijk aan de mens. Corona zou hierom ook effect op hen kunnen hebben. Dat is waarom al het personeel meerdere keren tijdens de reis gecheckt werd en speciale kleding droeg om mogelijk risico te voorkomen.

Orang-oetan gered van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid
Foto: BOS Foundation/Facebook

In de helikopter was er een speciaal gedeelte waar zo min mogelijk mensen mochten komen en de orang-oetans een plek hadden voor zichzelf. De uitzetting was nog eens extra bijzonder omdat door de pandemie al een jaar geen orang-oetan meer was vrijgelaten. Gelukkig voor deze tien vond het opvangcentrum toch een manier om ze hun leven weer terug te geven. Dat is nodig, want er verdwijnen per dag 25 orang-oetans en de dieren worden met uitsterven bedreigd.

Bekijk hieronder hoe walgelijk het misbruiken van orang-oetans kan zijn:
.


.
In 2006 kwam Nenuah uitgeput binnen bij Borneo Orangutan Survival (BOS) UK. Deze organisatie vangt Orang-oetans op die uit gevangenschap komen en/of zijn mishandeld door hun vorige eigenaren. De mensapen zijn daar veilig en krijgen de best mogelijke begeleiding om te rehabiliteren en terug te kunnen naar hun natuurlijke habitat. Dat is erg lastig als de bedreigde dieren al langer in gevangenschap hebben geleefd. Bij Nenuah was dat zeker het geval. Zij was één van de vele orang-oetans die in gevangenschap werden gedwongen om onnatuurlijke activiteiten te ondergaan.

In dierentuin Safari World in Bangkok kregen deze mensapen bokshandschoenen aan en moesten ze doen alsof ze een wedstrijd met elkaar aangingen. Dieren kwamen binnenvliegen via een kabelbaan in sportbroekjes en bikini’s. Het werd allemaal echter gemaakt met het welbekende liedje van ‘Rocky’. Allemaal om de aandacht af te leiden van de dieren die treurig uit hun ogen keken en wachtende op meer aanwijzingen van hun trainers.

Orang-oetan gered van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid
Vrij! | Foto: BOS Foundation/Facebook

Bangkok is niet de enige plek op de wereld waar dit soort wrede praktijken worden uitgehaald. Toeristen worden naar gebieden gelokt om daar een ritje te maken op de rug van een uitgeputte olifant. Op de foto gaan met de leeuw die net trucjes heeft gedaan is niks nieuws. Je kunt zelfs in Nederland gewoon een dolfijnenshow aanschouwen. Stuk voor stuk misselijkmakende activiteiten om de mens te vermaken en geld te verdienen over de ruggen van dieren. Laat kickbokser Rico Verhoeven maar de ring instappen, dan kan orang-oetan Nenuah lekker rondzwieren in haar jungle.
.

Orang-oetan gered van gedwongen boksgevechten terug naar vrijheid

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden