Een volwassen mannetjes orang-oetan genaamd Boncel, werd onlangs voor de tweede keer gered in de provincie West Kalimantan op het eiland Borneo in Indonesië.

orang-oetan
Orang-oetan Boncel gered voor tweede keer | Foto: Marc Veraart Flickr via Compfight cc

Het dier werd gesignaleerd in een dorpje en werd gevangen door de Wildlife Rescue Unit (WRU) van de Natural Resources Conservation Agency (BKSDA Kalbar) en International Animal Rescue (IAR). Het reddingsteam bracht Boncel naar een meer afgelegen deel van het oerwoud zodat hij niet terug zou keren naar het dorp. De operatie duurde ruim zeven uur en verliep vlot. De dierenarts van IAR onderzocht de toestand van Boncel en verklaarde dat het dier, dat naar schatting tussen de 30 en 40 jaar oud is, in goede gezondheid verkeert.

Regenwoud verwoest door branden

De bedreiging voor het voortbestaan van orang-oetans is gestegen door de enorme branden die in 2019 grote delen van de regenwoudhabitat in het Ketapang gebied verwoestten. Maar ook de houtkap en de palmolie-industrie spelen een grote rol in het verdwijnen van de orang-oetans. De dieren werden uit hun natuurlijke omgeving verdreven nadat hun habitat werd verwoest. Zo dwaalden ze noodgedwongen af naar lokale dorpjes op zoek naar voedsel en onderdak. Zo kwamen ze in contact met de lokale bevolking, wat voor conflicten zorgde. Het hoofd van BKSDA Kalbar, Sadtata Noor Adirahmanta zegt:

“De herhaalde translocatie van deze orang-oetan toont aan dat inspanningen om in het wild bedreigde diersoorten te behouden, de medewerking van alle partijen vereist. De gemeenschap kan werken aan herstel van habitats in het wild en verdere schade voorkomen.”

 

Tijdelijke oplossing

In augustus vorig jaar was Boncel verplaatst van het land van bewoners in het dorp Sungai Besar naar het omliggende bos. Dit werd gedaan om conflicten te voorkomen tussen de dorpelingen en de orang-oetan.

De translocaties redden levens van de dieren, maar helaas is dit alleen maar een tijdelijke oplossing. In begin november 2020 ontving het patrouilleteam van de Orangutan Protection Unit (OPU) informatie van de IAR over Boncel die in het dorp Sungai Pelang was gesignaleerd.

Het team vertrok en ruim een week later ontdekten ze een mannelijke orang-oetan die de ananasplanten van de dorpelingen at. Na observatie en identificatie werd bevestigd dat het om Boncel ging, die eerder in augustus werd verplaatst door een team van de WRU, BKSDA Kalbar en IAR Indonesia uit het dorp Sungai Besar. Chief Executive van International Animal Rescue, Alang Knight, zegt:

“We hopen dat Boncel deze keer veilig in het bos blijft waar hij thuishoort. Hoewel het leefgebied van de orang-oetans nog steeds wordt vernietigd, blijft het risico bestaan dat de dieren de omliggende dorpen zullen bezoeken op zoek naar voedsel. De oplossing ligt in het beschermen en behouden van de habitat, zodat orang-oetans en andere dieren in het wild kunnen leven zonder gevaar.”  

 

Er leven slechts 100.000 orang-oetans in het wild op Borneo, volgens het Wereld Natuur Fonds. In de afgelopen 60 jaar is de populatie van deze apen gehalveerd.

Bronnen:

#GNvdD: Vijf orang-oetans bestemd als huisdier terug naar natuur

©AnimalsToday.nl Jane Sauer