De grizzlybeer is terug van weggeweest. In Amerika verspreidt de soort zich nu in de staten Montana, Idaho en Wyoming naar gebieden waar de beren al langer dan een eeuw niet gespot zijn. Dat zorgt er ook voor dat er meer confrontaties met mensen plaatsvinden, die hun toevlucht in de wildernis zoeken tijdens de coronapandemie.

grizzlybeer
Mens-dierconflicten na terugkeer grizzlybeer in Amerika | Foto: Pixabay

Twee jaar geleden schreven wij dat de rechtbank in Montana had besloten de grizzlyberen een beschermde status te geven. Dat maakte definitief een einde aan de plannen voor hobbyjacht op de beren. Nu lijkt het er zelfs op dat zij hun habitat weer aan het uitbreiden zijn.

#GNvdD: Grizzlyberen Yellowstone weer beschermd

Zo kwam de jonge jager Kyler Alm in de bossen oog in oog te staan met een grizzlybeer:

 

“Ik was er zeker van dat de beer op me af kwam.”

Gelukkig voor hem wist hij de beer af te schrikken en weg te komen. Op videobeelden is de beer een paar dagen later in een nabijgelegen boomgaard te zien in de buurt van de stad Missoula, waar men niet gewend is om grizzlyberen tegen te komen.

Volgens Jeff Mow, opzichter van het Glacier National Park, wordt deze migratie veroorzaakt door covid-19. In de lente zorgde dit er namelijk voor dat het (potentiële) habitat van de grizzlybeer grotendeels uitgestorven was. Vervolgens leidde dit tijdens de toeristische trek die in de zomer opgang kwam tot meerdere aanvallen, of vanuit het perspectief van de beren, verdedigingen. Bioloog Chris Servheen stelt dat deze te vermijden zijn:

 

“Zolang je oplet in grizzlyberengebied, berenspray bij je hebt, lawaai maakt en niet alleen bent, blijf je veilig.”

Van dit afweermiddel is aangetoond dat het effectiever is dan wapens en dat het de dieren niet verwondt.

Als de populaties die nu bestaan in het Yellowstone en Glacier National Park zich aan elkaar weten te verbinden, kan dit de grizzlyberen van hun bedreigde status afhelpen. Langs de grens van Montana en Idaho, in de Bitterroot Mountains, kan er een gebied voor hen gecreëerd worden. De bioloog James Jonkel zet zich ervoor in om de mensen hier klaar te maken voor de komst van de grizzlybeer – samen met de organisaties Defenders of Wildlife en People and Carnivores. Hij stelt dat daarbij het volgende nodig is:

“Een schoon landschap zonder verlokkingen waar de beren doorheen kunnen trekken in bevolkte gebieden zonder slechte gewoontes op te pikken is ideaal.”

Uiteindelijk hangt de kans van slagen van dit plan volledig af van de reactie van de inwoners van het uitgebreide habitat van de grizzlybeer. Zolang zij niet op de beren jagen en hen niet aantrekken met zwerfafval is vreedzaam samenleven mogelijk.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap