Steeds vaker klinkt de roep om dolfinaria te boycotten en te sluiten. In sommige landen zijn dolfinaria zelfs al verboden. Dolfijnen in gevangenschap hebben geen enkele keuze, jij wel. Waarvoor kies jij?

Dolfijnen
jurvetson via Compfight cc

In het wild

Dolfijnen zijn echte familiedieren. In het wild leven ze samen, jagen ze samen en leggen lange afstanden af, tot wel 80 kilometer per dag. Ze geven om elkaar. Wilde dolfijnen springen uit pure vreugde uit het water, zwemmen mee op de boeggolf van een schip, zoeken uit vrije wil het gezelschap van mensen of  ontwijken ze juist. Ze maken hun eigen keuzes. Heb je het geluk dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te bekijken, dan is dit een onvergetelijke ervaring.

In gevangenschap

Dolfijnen in dolfinaria worden nogal eens uit het wild gevangen, een traumatische ervaring. De zo geliefde en hechte familiestructuur ontbreekt bij dolfijnen en andere walvisachtigen (zoals orka’s) in gevangenschap, evenals de mogelijkheid natuurlijk gedrag te vertonen, wat een voorwaarde is voor hun welzijn. Veel eerder dan natuurlijk is, worden moeder en kind in dolfinaria van elkaar gescheiden. Hun hoogontwikkelde sonar kunnen ze niet gebruiken in de kale, kleine bassins waarin ze hun hele leven  moeten doorbrengen.

Dolfinaria

Mensen houden van dolfijnen, maar denken ten onrechte dat deze dieren voor hun lol in gevangenschap leven en kunstjes vertonen. Koop je een kaartje voor het dolfinarium voor een middagje pret, dan hou je onnatuurlijke shows voor menselijk vertier in stand en stimuleer je de wereldwijde handel in deze lucratieve dieren.

Bekijk dit filmpje:

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde