De Nederlandse Peter Janssen (32) en de Belgische Kirsten de Kimpe (23) en Clay (22) zitten al 12 dagen opgesloten in een Japanse gevangenis. Zij zijn gearresteerd nadat twee van hen op 22 oktober 2017 een vreedzame protestactie uitvoerden in het dolfinarium Park Adventure World in Shirahama vanwege de wreedheden die Japan tegen dolfijnen begaat. Peter en Kirsten zijn toen tijdens een dolfijnenshow in het water gesprongen en hebben al watertrappelend spandoeken omhoog gehouden tegen de brute vrijheidsberoving van en moord op de dolfijnen.

12 dagen
Foto: Vegan Strike Group Facebook

Via een contact in Japan weten we nu dat zij alle drie in een andere gevangenis in Japan zitten: Peter zit vast in Gobo , Clay in Wakayama en Kirsten in Tanabe. Met de Belgische Kirsten (23) gaat het zorgelijk slecht: zij heeft al die tijd niets gegeten omdat het eten wat zij krijgt niet veganistisch is. Ook is ze erg bang en roept voortdurend om hulp. Gisteren hebben zij voor het eerst contact gekregen met een advocaat. Buitenlandse zaken in Nederland spant zich tot nu toe niet in om ook maar iets voor haar Nederlandse onderdaan te doen.

https://www.facebook.com/HelpDolfijnenvriendenPeterKirstenClay/photos/a.1565263723520208.1073741828.1564848090228438/1565263653520215/?type=3&theater

Omdat wij ons grote zorgen maken over hun lot en hoe het met Kirsten, Peter en Clay gaat, zijn wij een facebookpagina gestart met inzamelingsactie voor de advocaatkosten en een e-mailactie gericht aan de Japanse ambassades in België en Nederland met daarin het dringende verzoek  om Peter, Kirsten en Clay onmiddellijk uit de gevangenis vrij te laten en naar huis te laten keren. Mensen die zich op een vreedzame wijze inzetten voor het welzijn van dieren horen niet thuis in een gevangenis. De e-mail actie wordt ondersteund door: Hans Bouma, Comite Dierennoodhulp, de Vissenbescherming, Sea First Foundation, Een DIER Een VRIEND, stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft, Save the Oceon en GAIA.

Waarom voerden zij actie in Japan?
In Japan mogen vissers jaarlijks van september tot maart dolfijnen samendrijven in netten, om ze door te verkopen aan dolfinariums of om ze te slachten. In en rond de Japanse baai Taiji worden in die periode duizenden dolfijnen massaal door vissers bijeen gebracht. Als de dolfijnen opgesloten zitten in de baai zoeken een aantal dolfijnentrainers tussen deze dieren díe dolfijnen uit waarvan zij denken dat die goed te trainen zijn en dus goed dienst kunnen doen ter attractie bij dolfinariums wereldwijd.

https://www.youtube.com/watch?v=aESBZIBdJI0

Een goedgetrainde dolfijn kan tot 115.000 euro opbrengen. Deze ‘uitverkorenen’ worden gevangen, gescheiden van familie en getransporteerd naar verschillende dolfinariums om daar de rest van hun leven door te brengen in kleine bassins om trucjes te doen om aan eten te komen… puur ter vermaak. De jongere dieren, ongeschikt om getraind te worden en te licht voor de slacht om onderdeel uit te maken van het vlees quota, worden terug naar zee gejaagd waar een groot gedeelte het zonder ouders niet zal overleven. De rest van de dieren wordt op gruwelijke wijze  afgeslacht. Het vlees van de afgeslachte dieren wordt als voedsel voor mens en dier gebruikt. De baai in Taiji, ook wel de baai des doods genoemd, kleurt dan rood van het bloed. Over deze bloederige praktijken in de baai van Taiji is in 2009 de documentaire The Cove gemaakt. De documentaire zorgde voor wereldwijde verontwaardiging, maar toch gaan de wreedheden tegen de dolfijnen nog gewoon door.

Wat betekent opsluiting in een Japanse gevangenis?
Het Japanse rechtssysteem is heel anders dan het Nederlandse, zo moet je in Japan je onschuld bewijzen en kan het weken duren voordat je contact krijgt met iemand van de Nederlandse ambassade of een advocaat. Bekend is dat Japan niet gesteld is op dierenvrienden die voor dolfijnen opkomen. Niet zo lang geleden is er in Japan een nieuwe wet aangenomen waardoor actievoerders als terrorist kunnen worden bestempeld. Dierenvrienden die eerder maandenlang gevangen zaten in Japan, zoals bijvoorbeeld Erwin Vermeulen, mochten al die tijd geen contact hebben met vrienden en familie en ook brieven waren niet toegestaan. Afleiding was er niet, de cel was koud en als veganist kregen zij enkel rijst te eten. In het geval van Kirsten, krijgt zij dus zelfs dat niet te eten! Bekend is dat de pro deo advocaten van de Japanse overheid zich over het algemeen weinig inspannen voor de gevangenen. Een betaalde advocaat is daarom voor deze drie  gevangen dierenvrienden noodzaak.

Persbericht Comité Dierennoodhulp