In een interview met het Franse persbureau AFP in de Keniaanse hoofdstad Nairobi gaf de bekende primatologe Jane Goodall een fikse waarschuwing af. Volgens haar kunnen de grote mensapen, zoals chimpansees over enkele decennia compleet uitgestorven zijn, wanneer niet snel ingegrepen wordt. 

Jane Goodall
Foto: Angelique Lagarde

“Als we geen maatregelen nemen, dan verdwijnen die dieren door de vernieling van hun habitat en het verkeer.”

Goodall zegt dat de afgelopen 50 jaar het aantal chimpansees, verspreid over 21 landen, gedaald is van 2 miljoen naar maximaal 300.000:

“Als we niets doen, gaan ze zeker verdwijnen, of zullen er kleine groepen bestaan waar ze moeilijk ontkomen aan inteelt.”

Natuurlijke leefomgeving

De menselijke ontwikkeling snelt voort en zal in 2030, 90% van de natuurlijke leefomgeving van de grote apen in Afrika raken en zelfs 99% ervan in Azië. De habitat wordt vernield door uitputting van de natuurlijke bronnen. Houtkap,  mineraal-, olie- en gaswinning laten een spoor van vernieling na.

Goodall:

“We zijn schizofreen: we hebben zo’n ongelooflijke intelligentie, maar het lijkt me dat we het vermogen om in harmonie met de natuur te werken, verloren zijn. De bewijzen voor de klimaatverandering zijn overal. Er zijn politieke leiders die zeggen dat ze er niet in geloven, maar ik denk dat ze misschien gewoon dom zijn.”

PiepVandaag.nl had recentelijk de mogelijkheid om dr. Jane Goodall te interviewen.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl