Dankzij een Amerikaanse rechtbank zijn grizzlyberen uit het Yellowstonepark weer veilig. De dieren werden door rechter Dana Christensen van de rechtbank in Montana op de lijst van beschermde diersoorten gezet. Deze historische beslissing maakt een definitief einde aan de plannen voor hobby- en trofeejacht op grizzly’s in Wyoming en Idaho.

grizzlyberen
Grizzlyberen Yellowstonepark weer beschermd | Foto: publiek domein

De beslissing van rechter Christensen betekent dat de opheffing van de beschermde status van de grizzlyberen voor onbepaalde tijd zal worden geannuleerd, waardoor de bescherming tegen de jacht, die 44 jaar heeft geduurd, wordt verlengd.

In 1975 waren er nog maar 136 grizzlyberen in Yellowstone National Park. Door bescherming onder de Endangered Species Act is de populatie van grizzlyberen in Yellowstone gegroeid naar nu meer dan 700 beren. Dit was voor de US Fish and Wildlife Service reden om de beschermde status van de beren op te heffen.

Belangrijke uitspraak
Tim Preso van het milieurechtsbureau EarthJustice in Bozeman, Montana, die als hoofdadvocaat fungeerde in een rechtszaak waarin de opheffing van de bescherming van de beren werd aangevochten, was extatisch nadat het besluit was bekendgemaakt:

“Rechter Dana Christensen van de rechtbank in Montana heeft enorm veel huiswerk gedaan, zoals bleek uit de vragen die gesteld werden toen we onze zaak voorlegden, en daarom waren we hoopvol. Dit is een zaak waar deze rechter bekend om zal staan, een belangrijk onderdeel van de erfenis van de Amerikaanse natuurbescherming.”

grizzlyberen
Het plan was om vergunning te verlenen tot het afschieten van 22 beren | Foto: publiek domein

Felle weerstand
Officials van het Wyoming Game and Fish Department stonden te popelen om de eerste jacht op beren in twee generaties toe te staan. Het plan was om vergunning te verlenen tot het afschieten van 22 grizzlyberen. Dat kreeg felle weerstand van het publiek wereldwijd, dat zich overweldigend verzette tegen het voor veel geld afschieten van de beren, die synoniem zijn geworden voor Yellowstone, het eerste nationale park van Amerika.

grizzlyberen
Grizzlybeer | Foto: Stevie Steve Steven/flickr

Een grote vrees is dat beren uit Yellowstone door trofeejagers het park uitgelokt worden, vergelijkbaar met de manier waarop leeuw Cecil aan zijn einde kwam. In een interview in Wyoming vorige week sprak de wereldbekende natuurbeschermer Jane Goodall zich ook uit voor bescherming van de beren buiten de grenzen van het park:

“We zouden geen dieren moeten doden voor de lol. We moeten het vieren dat er grizzly’s zijn en ze niet zomaar neerschieten.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel