Dinsdagmiddag heeft de politie ingegrepen op de paardenmarkt in het Drentse Roden omdat er vijf shetlandpony’s strak vastgebonden aan een boom stonden.

paardenmarkt
Mishandeling shetlandpony’s op paardenmarkt Roden | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

De pony’s stonden al vanaf 6 uur ’s ochtends op de markt vastgebonden met touw. Het touw waarvan ook de primitieve halsters waren gemaakt veroorzaakte diepe wonden bij de dieren. Een aantal van de shetlanders had striemen in hun nek, buik en bij hun neus. Tussen het touw en de shetlanders zat geen ruimte waardoor de dieren veel pijn hadden bij elke beweging die zij maakten.

Een oplettende omstander merkte de schrijnende situatie op en is naar de politie gestapt. De politie heeft vervolgens foto’s van de pony’s gemaakt en de eigenaar opgespoord. Alhoewel de man snel gevonden was vond hij het niet nodig om de shetlanders snel van de touwen te verlossen. Pas om 3 uur ’s middags, toen de pony’s er al zeven uur stonden zonder water en ook al uren zonder de beschikking tot voer werden zij weggehaald.

Het inladen van de shetlanders samen met andere paarden door de eigenaar ging op zijn zachtst gezegd niet diervriendelijk. Door hard aan de touwen en staarten te trekken werden de pony’s en paarden in de vrachtwagen geladen. Omstanders vroegen zich af waarom dit zo hardhandig moest en waarom er geen toezicht werd gehouden. Veel mensen waren boos en emotioneel. Sommige van hun wilden zelfs de touwen doorsnijden.

De politie heeft op dit moment de dierenmishandeling in onderzoek en geeft aan dat de eigenaar binnenkort een telefoontje kan verwachten.

Dit incident op de paardenmarkt in Roden staat helaas niet op zichzelf. Jaarlijks vindt er een flink aantal paardenmarkten in Nederland plaats waar de controle op dierenwelzijn slecht is en het paardenleed enorm is. Door de jaren heen is er nauwelijks sprake van verbetering. Paardenmarkten zijn één en al dierendrama, niet meer van deze tijd en zouden zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft.

Bron: DrentsNieuws.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat