Wetenschappers van de Universiteit van Exeter in Engeland hebben grote hoeveelheden microplastics aangetroffen in het zand van de stranden waar zeeschildpadden hun eieren leggen. In Cyprus werden er gemiddeld per vierkante meter zo’n 5300 deeltjes plastic gevonden op dieptes van 60 cm. Ook in andere landen worden veel microplastics gevonden in neststranden.

microplastics
Neststranden zeeschildpadden vol met microplastics | Foto: Pixabay

Op een strand in het zuiden van China, in Guangdong, werden de meeste fragmenten plastic per vierkante meter gevonden, zo’n 130.000 stukjes. Wetenschappers vrezen dat dergelijke omstandigheden een nadelig effect kunnen hebben op het uitkomen van de schildpadden uit de eitjes en daarmee de hoeveelheid schildpadden die geboren worden.

Emily Duncan, van het Centrum van Ecologie en Conservering in Cornwall, Universiteit van Exeter:

“We hebben 17 neststranden van zeeschildpadden onderzocht en we vonden microplastics op alles stranden en op alle dieptes.”

Microplastics hebben andere fysieke eigenschappen dan natuurlijke sedimenten; hoge niveaus microplastics kunnen de omstandigheden veranderen van de nestplekken, met een verstoring tot gevolg in de verhouding geboren mannetjes en vrouwtjes. Duncan:

“De temperatuur van het ei heeft effect op het geslacht van de nog niet geboren schildpadden, het is waarschijnlijker dat er vrouwtjes uitkomen in warmere omstandigheden. Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van microplastics op de eieren van zeeschildpadden.”

Microplastics kleiner dan 5 millimeter in diameter kunnen verschillende herkomstbronnen hebben, zoals plastic artikelen, deeltjes uit cosmetica en deeltjes van kleding.

Brendan Godley, onderzoeker:

“Anders dan de stranden in China waar de hoogste niveaus van microplastics zijn gemeten, liggen de stranden van Cyprus ver verwijderd van industriële gebieden en worden niet bezocht door hoge aantallen mensen. Dat wil zeggen dat microplastics op de stranden terechtkomen via de zee.”

De stranden raken hierdoor bedolven onder stukken plastic, en worden vervuilde gebieden. Naast het effect op de eieren van de zeeschildpadden heeft plastic andere nadelige gevolgen voor zeedieren: ze worden vaak gezien als voedsel en opgegeten. Veel dieren overleven dit niet.

Bron: Ecoticias ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer