Woedend zijn Amerikaanse natuurbeschermers op hun president. Dat de man niets opheeft met dieren is bekend, maar vanaf deze zomer moeten ook grizzlyberen het ontgelden in het grensgebied van Wyoming, Montana en Idaho. Na veertig jaar bescherming is het dier weer vogelvrij. Volgens de Amerikaanse regering leven er weer voldoende beren in dit gebied. In Yellowstone National Park en Grand Teton NP blijven de beren vooralsnog beschermd.

grizzlyberen
Grizzlyberen vogelvrij in Greater Yellowstone | Foto: Pixabay

Zo’n veertig jaar geleden leefden nog slechts 136 grizzly’s in Greater Yellowstone, nu zijn dat er volgens tellingen weer ongeveer 800. Volgens de US Fish and Wildlife Service is de beer daarmee ‘buiten de gevarenzone’. Amerikaanse natuurbeschermers zijn het daarmee niet eens. Halverwege de 19e eeuw leefden meer dan 50.000 grizzly’s in de Verenigde Staten (buiten Alaska). Slechts twee procent van hun oorspronkelijke leefgebied is nog over.

Nadat het nieuws bekend werd gemaakt door de Amerikaanse regering, leidde dit tot verheugde reacties onder stropers, jagers en boeren. Natuurbeschermers hebben juridische stappen aangekondigd.

Stoppen
Het Western Environmental Law Center in Oregon zal er alles aan doen deze actie van Trump te stoppen. Ook 125 indianenstammen hebben hun steun toegezegd aan het Western Environmental Law Center. Volgens gebruiken binnen deze indianenstammen mag je een grizzly niet bejagen. Natuurbeschermers zijn voornamelijk tegen het vogelvrij verklaren van de grizzly, omdat een belangrijke voedselbron, de dennenappel van de asgrijze den, afneemt door klimaatverandering.

grizzlyberen
Foto: Pixabay

Beraad
Het vogelvrij verklaren van de grizzly’s in Greater Yellowstone betekent niet dat jagers/stropers al direct mogen beginnen met afschieten. Volgens wildbeheer mogen de aantallen niet onder 600 grizzly’s komen. Wyoming en Montana verwachten dit jaar nog geen jachtvergunningen af te kunnen geven, Idaho houdt dit nog in beraad.

Tot nu toe zijn grizzlyberen in andere delen van de Verenigde Staten nog niet vogelvrij verklaard. Alleen in Alaska mogen jagers/stropers en boeren nog altijd elke beer doden.

Bron: Volkskrant ©AnimalsToday.nl Walter Eijndhoven