Tijgers, leeuwen, beren en andere wilde dieren worden verboden in circussen in Roemenië. Het parlement van het land heeft vorige week een wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat ‘alle dieren die geboren zijn in gevangenschap of gevangen in het wild’ niet gebruikt mogen worden in openbare shows.

exotische dieren
De circustijgers van Ringling Bros. en Barnum and Bailey Circus | Foto: chensiyuan/Wikimedia

De circussen krijgen 18 maanden de tijd om aan de wet te voldoen en de dieren over te brengen naar dierentuinen of reservaten. Magor Csibi, directeur van WWF Roemenië:

“Geen tijger, leeuw, beer of olifant zal in Roemenië nog lijden voor het amusement van mensen. Onze maatschappij is aan het veranderen.”

President Klaus Iohannis moet het voorstel nog tekenen, voordat het in werking treedt. Als de circuseigenaren niet voldoen aan de regels, kunnen er aanklachten tegen ze ingediend worden en ze riskeren zelfs een jaar gevangenisstraf. Niet alle dieren worden geband uit de circussen: het is nog steeds toegestaan om dieren zoals dolfijnen en exotische vogels te gebruiken in bepaalde situaties.

De beslissing van het parlement komt nadat 11 dieren, waaronder 2 tijgers, overleden zijn bij een brand in een gebouw in Boekarest waar het Roemeense circus Globus haar dieren huisvestte. Na het incident heeft een publieke campagne meer dan 60.000 handtekeningen opgehaald om druk op de autoriteiten te geven om het gebruik van getrainde dieren in circussen te verbieden.

Bij 6 andere Europese landen is het totale verbod op wilde dieren in circussen al doorgevoerd, terwijl er nog zo’n 15 landen zijn die gedeeltelijke beperkingen handhaven.

Bronnen: Phys ©AnimalsToday Sophie Janssen