Katten zijn gezellige, eigengereide huisdieren, die ons telkens weer kunnen verbazen. Hoe goed we onze spinnende huisgenoten ook denken te kennen, de volgende wetenswaardigheden tonen aan hoe bijzonder ze eigenlijk zijn.

kattenweetjes
Foto Credit: -Meesho- via Compfight cc

1. Katten kunnen botten herstellen

Frequenties van 20 tot 50 Hertz helpen het helingsproces van botkwetsuren te versnellen. Het gespin van katten veroorzaakt trillingen van 20 tot 140 Hertz, die blessures aan de weke delen van ligamenten, pezen en spieren kunnen helpen helen.

2. Katten hebben een scherpe neus

Het reukvermogen van een kat is 14 keer(!) gevoeliger en sterker dan dat van de mens.

3. Katten zijn snel

Katten kunnen een snelheid van 48 kilometer per uur halen. Dit is sneller dan het wereldrecord op de 100 meter sprint.

4. Katten zijn slaapkampioenen

Gemiddeld spenderen katten 2/3 van hun dag aan slapen. Dit betekent dus dat een negenjarige kat slechts drie jaar van zijn leven wakker is geweest.

5.  Katten zijn vocalisten

Katten kunnen meer dan 100 verschillende geluiden maken. Honden ongeveer tien.

6. Katten proeven geen zoetigheid

Katten missen de smaakpapil voor zoet. Blijkbaar zorgt een mutatie in de belangrijkste smaakreceptor ervoor dat katten geen suiker kunnen proeven.

7. Katten zijn uniek

Het geribbelde patroon op de neus van de kat is net zo uniek als de vingerafdruk van de mens. Dit geldt ook voor de hondenneus.

8. Katten zijn populair

Er worden in Nederland 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden tegenover 1,5 miljoen honden.

Dat katten in Nederland, maar ook in België, echte kattenlanden zijn, concludeerde Euromonitor International vorig jaar. Sommige landen hebben een uitgesproken voorkeur voor honden als huisdier, in andere landen is juist de kat populairder. Dit heeft volgens een van de analisten mogelijk te maken met de bevolkingsdichtheid: in steden kan een kat soms eenvoudiger als huisdier worden gehouden dan een hond.

Bron ©PiepVandaag.nl Ildiko Bischot