Een gewonde das in Noord-Ierland heeft veel geluk gehad. Het dier was terechtgekomen in een strik en bleek ook nog eens een oudere strik om zijn nek gewikkeld te hebben. Dit had hem al twee keer het leven kunnen kosten, maar gelukkig werd hij op tijd gevonden. Het opgelapte roofdier werd onlangs weer uitgezet in het wild.

strik
©USPCA

Gealarmeerd door harde kreten vond een voorbijganger in Hillsborough, Noord-Ierland, een verstrikte das. In een poging zich te bevrijden had het dier een stuk grond omgewoeld ter grootte van een tuinvijver, volgens Peter Clarke van de Northern Ireland Badger Group.

“Toen de dierenarts de das behandelde vond hij onder de nieuwe strik nog een andere strik, die diep in de nek van het dier sneed. Waarschijnlijk zat deze er al een tijdje, sinds hij een baby was. We houden dat terrein in de gaten, een jaar geleden werd er ook een das in een strik aangetroffen.”

“Als niemand deze das had gehoord had hij geworsteld tot hij zou zijn overleden. Het was een van de koudste nachten van het jaar en het dier had duidelijk al uren geprobeerd zichzelf te bevrijden.”

Strikken zijn legaal in Noord-Ierland en worden voornamelijk gebruikt om vossen te vangen.

strik
©USPCA

Het jonge mannetje werd na zijn angstige avontuur een paar weken verzorgd door de Ulster Society Prevention Cruelty to Animals (USPCA). Hier is hij gelijk ingeënt tegen tuberculose.

Onlangs week werd de das na zijn herstelperiode vrijgelaten; hopelijk lukt het hem de rest van zijn leven uit de buurt van vallen te blijven.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde