De voorkeur voor een huisdier, kies je voor de eigenzinnige kat of de trouwe viervoeter? Het zegt iets over je persoonlijkheid, dat wisten we. Nu heeft Euromonitor International onderzocht hoe het staat met de voorkeuren op internationaal vlak. En wat blijkt… Nederland is een kattenland, evenals België.

kattenlanden
Foto: praline3001 via photopin cc

De onderzoekscijfers laten een schatting zien van de populatie huisdieren van 54 landen overal ter wereld. Hieruit blijkt dat sommige landen een uitgesproken voorkeur hebben voor of de hond of de kat. In India zijn bijvoorbeeld tien keer zoveel honden als katten als huisdier te vinden. In China 2,5 keer zoveel en in Zwitserland, Oostenrijk en Turkije is de kat juist weer overduidelijk favoriet.

West-Europa

Landen in West-Europa met Spanje, Portugal en Ierland als uitzondering prefereren de kat als huisdier. Volgens Jared Koerten, analist bij Euromonitor speelt daarbij locatie een rol:

“Vaak is het ook simpelweg het gevolg van bevolkingsdichtheid. Veel steden zijn gewoon niet hondvriendelijk.”

Zuid-Amerika en Azië

In Zuid-Amerika en Azië is er juist weer een uitgesproken voorkeur voor de hond. Koerten:

“Sommige regio’s, zoals het Midden-Oosten en delen van Afrika, hebben een uitzonderlijke waardering voor katten die ver teruggaat. In Latijns-Amerika is dat net het tegenovergestelde. Daar zijn honden een vast onderdeel van het gezinsleven.”

kattenland

Trendgevoelig

De voorkeur voor hond dan wel kat blijkt ook nog eens gevoelig voor trends (die nog niet kunnen worden verklaard). In zeer ontwikkelde landen is de voorkeur voor de één dan wel de ander minder geprononceerd en is er meer balans. Koerten:

“Wanneer je kijkt naar alle landen, dan is er een correlatie tussen ontwikkelde economieën en gebalanceerde voorkeuren voor huisdieren.”

Andere opmerkelijke bevindingen: Brazilië heeft een voorkeur voor kleine honden. Het land telt meer kleine honden per hoofd van de bevolking dan alle andere landen. Ook zijn er redenen aan te nemen dat jonge Amerikanen eerder voor een hond kiezen dan voor kinderen.

Honden en katten kunnen vaak ook prima samen, dat weten we ook al wat langer en anders doet de hond nog wel wat beter zijn best om de kat te overtuigen van diens vriendschap, getuige deze video. ;-)

Bronnen: Washington Post, DeMorgen.be & AD.nl ©PiepVandaag.nl