Ben jij een katten- of hondenmens? Naar alle waarschijnlijkheid gaat je voorkeur uit naar één van deze twee dieren. Nu blijkt uit onderzoek dat deze voorkeur echt iets prijsgeeft over je persoonlijkheid.

Hond en kat - hondenmens
Foto: Scott Kinmartin / Foter / CC BY-NC-ND

Honden en katten zijn onze meest populaire huisdieren. De hond eindigt zelfs net ietsjes hoger dan de kat. Maar kan je keuze voor één van deze twee harige vrienden echt iets onthullen over jou als persoon? Soms wel…

Factoren die je voorkeur bepalen

Onderzoek toont aan dat we ons aangetrokken voelen tot de dieren waarmee we zijn opgegroeid. Ook factoren als leeftijd en leefruimte spelen een rol bij huisdierbezit. Ouders met jonge kinderen kiezen eerder voor hond, die de kinderen mee naar buiten kunnen nemen. De voorkeur van ouderen en alleenstaanden gaat meer uit naar dieren die minder onderhoud kosten, zoals katten. Mensen in de buitenwijken nemen vaker een grote hond, terwijl flatbewoners liever katten of kleine honden houden.

Verschil tussen katten- en hondenmensen

Toch toont onderzoek aan dat er verschillen zijn tussen katten- en hondenmensen. Uit een onderzoek van de universiteit van Texas blijkt dat degenen die zichzelf als hondenmens definiëren, extraverter, aangenamer en consciëntieuzer zijn dan zelfverklaarde kattenmensen. Degenen met een voorkeur voor katachtigen zijn dan weer creatiever, avontuurlijker en gevoeliger voor neuroticisme of angsten.

Je huisdier kan zelfs onthullen wat je politieke voorkeur is. Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat de meeste hondenbezitters zich identificeerden als Republikeinen, terwijl katteneigenaar vaker Democraat zijn. Volgens de resultaten zijn hondenmensen tot 50 procent vaker conservatief.

Overeenkomsten tussen katten- en hondenmensen

Er zijn echter ook dingen die katten- en hondenmensen gemeen hebben. Beide soorten mensen praten met dieren, beschouwen zichzelf dicht bij de natuur, hebben een afkeer voor kleding met dierenprint en zijn over het algemeen optimisten. Bovendien hebben zowel katten- en hondenmensen meestal een vierjarige opleiding, waarbij kattenmensen iets vaker gediplomeerd zijn.

Overige bevindingen op een rij

Uit een enquête van Hunch.com onder Amerikanen komen onderstaande bevindingen over katten- en hondenmensen tevoorschijn.

Voorkeur voor leefgebied

 • Hondenmensen wonen tot 30% vaker in landelijk gebied;
 • Kattenmensen wonen tot 29% vaker in stedelijk gebied.

Neiging tot het redden van dieren

 • 67% van de hondenmensen belt de dierenambulance als ze zwervende kittens vinden;
 • 21% van de kattenmensen red deze verdwaalde kittens zelf.

Telefoons

 • 36% van de hondenmensen gebruikt een populair liedje als ringtone;
 • 11% van de kattenmensen hebben hun contacten zowel in hun telefoon staan, als in een fysiek adresboek.

Kinderen

 • 24% van de hondenmensen hebben kinderen;
 • 11% van de kattenmensen zorgt liever voor de kinderen van een vriend, dan de hond van een vriend.

Favoriete Beatle

 • Voor 18% van de hondenmensen in Paul McCartney hun favoriete Beatle;
 • Voor 25% van de kattenmensen in George Harrison hun favoriete Beatle.

Wat maakt je aan het lachen

 • 30% van de hondenmensen houdt van slapstick;
 • 21% van de kattenmensen houdt van ironische humor en woordspelingen.

Willekeurige feiten

 • 10% van de kattenmensen is actief op Twitter.

Mediakeuze

Wat betreft muzieksmaak ontdekte Hunch.com dat hondenmensen liever luisteren naar jam bands, reggae en psychedelische rock, terwijl katmensen bij voorkeur luisteren naar New Wave, classic rock en elektronische muziek.

Hondenmensen beschouwden “American Idol” en “Everybody Loves Raymond” als hun favoriete tv-shows en “Crash” en “No Country For Old Men” als hun topfilms. Kattenmensen kijken liever “CSI” en “Real Time Met Bill Maher” op televisie en vermelden “Slumdog Millionaire” en “The Hurt Locker” als hun favoriete films.

Hond én kat

Maar hoe zit het met mensen die zowel hond als een kat in huis hebben? Volgens de enquête van Hunch.com zijn deze mensen waarschijnlijk vrouwelijke inwoners van voorsteden met hun politieke voorkeur ergens in het midden.

Alle bevindingen van Hunch zijn vastgelegd in een infographic, klik op de afbeelding voor de volledige versie.

Infographic

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp