WSPA: Luxe koffie komt vaak van opgesloten dieren

Koffie- en theehandelaar Simon Lévelt heeft WSPA vanmorgen laten weten dit jaar geen Kopi Luwak meer te verkopen. Dit gebeurde in antwoord op een brief, waarin WSPA koffieverkopers wijst op de ellendige omstandigheden waaronder civetkatten, die koffiebessen eten en de pitten (de bonen) uitpoepen, vaak verkeren. 

Maleise civetkat - Simon Lévelt
Maleise civetkat | Foto: Wikimedia Commons

De kwestie van de gevangen en opgesloten civetkatten (luwak in het Maleis) kwam afgelopen weekend weer in het nieuws door de Britse omroep BBC. Naar aanleiding van de uitzending heeft WSPA koffieverkopers gevraagd maatregelen te nemen.

“Simon Lévelt heeft er voor gekozen niet langer Kopi Luwak koffie in te kopen. Dit vanwege de slechte omstandigheden waarin de Luwak (civetkat) tegenwoordig leeft. Zolang deze situatie niet verandert, is deze koffiespecialiteit niet verkrijgbaar in onze speciaalzaken”, aldus de specialist in koffie en thee.

WSPA is bijzonder ingenomen met deze stellingname en roept de andere verkopers van de luxueuze koffiesoort dit goede voorbeeld te volgen.

Traditioneel gaan mensen in Indonesië en buurlanden het oerwoud in om de uitwerpselen van de luwak te verzamelen, te reinigen en door te verkopen. Maar door stijgende vraag naar deze koffie worden luwaks steeds vaker gevangen en in kooien opgesloten. De schuwe, omnivore nachtdieren zijn niet alleen hun vrijheid kwijt, ze krijgen ook een eenzijdig en dus ongezond dieet van koffiebessen. De opgesloten dieren lijden aan stress: ze ijsberen en verwonden zichzelf vaak.

WSPA heeft geen bezwaar tegen Kopi Luwak, mits die koffie afkomstig is van vrije civetkatten. Het opsluiten van wilde dieren is mishandeling.

De dierenbeschermingsorganisatie roept daarom op tot robuuste certificering die kan garanderen dat Kopi Luwak afkomstig is van dieren die in het wild leven.

Persbericht WSPA


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.