Het Spaanse leger heeft 29 proefdieren, die twee Spaanse luchtvaartmaatschappijen geweigerd hadden te vervoeren, naar de Canarische Eilanden gevlogen. De genetisch gemodificeerde muizen, die in de Verenigde Staten zijn gefokt, waren in Madrid gestrand, omdat luchtvaartmaatschappijen Iberia en Air Europa geen proefdieren meer vervoeren.

Canarische Eilanden
Proefmuizen zijn door het leger vervoerd naar de Canarische Eilanden | Foto: Rick Eh? Flickr via Compfight cc

De 29 muizen, met als eindbestemming de Universiteit van La Laguna op Tenerife, zijn in een militair vliegtuig vanaf Madrid naar de luchtmachtbasis Gando op Gran Canaria gevlogen. Vanaf daar heeft een rederij de dieren op een 90 minuten durende bootreis naar Tenerife vervoerd.

De universiteit heeft onderhandeld met het leger om de dieren naar Tenerife te krijgen. Onderzoeker Javier Castro Hernández had de genetisch gemodificeerde muizen in Amerika besteld, maar aangezien de luchtvaartmaatschappijen weigeren proefdieren te vervoeren, konden de muizen niet op de plaats van bestemming aankomen. Het Spaanse leger heeft de universiteit nu geholpen, maar de wetenschapper zegt dat er een permanente oplossing moet komen. De universiteit probeert te onderhandelen met luchtvaartmaatschappijen, maar, zo verklaart Castro Hernández, deze geven steeds geen antwoord.

Welke proeven er met deze 29 muizen zullen worden uitgevoerd, is niet bekend. Transgene muizen zijn muizen die een vreemd gen, afkomstig van een ander soort organisme, in hun erfelijk materiaal (DNA) dragen. Deze dieren worden in laboratoria veel gebruikt voor biomedisch onderzoek.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor