Vanwege de Russische plannen om gevangen dolfijnen te gebruiken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji, doen 30 dierenbeschermingsorganisaties een beroep op het Internationaal Olympisch Comité en het Russisch Olympisch Comité om actie te ondernemen en deze beslissing terug te draaien.

IOC
Foto Credit: Kataaku via Compfight cc

De organisaties vragen de voorzitters van de comités specifiek om geen bedreigde tuimelaar uit de Zwarte Zee te gebruiken voor de ceremonie waarbij de olympische vlam wordt ontstoken. Ook uiten ze hun bezorgdheden over de berichten dat twee orka’s uit Russische wateren zijn gevangen en mogelijk bestemd zijn voor een leven van gevangenschap in een dolfinarium in Sotsji, waar ze net op tijd voor de start van de Spelen zouden aankomen.

‘Het is bijzonder ironisch dat de Olympische Spelen, het symbool van vrijheid, bezoedeld wordt als een spektakel dat gevangenschap promoot’, aldus Will Travers, directeur van de Born Free Foundation. ‘We hopen op succesvolle Winterspelen in Sotsji, waarbij de nadruk ligt op atleten en niet op onnodige en onacceptabele uitbuiting van dieren.’

In de brief wordt de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ook gevraagd ervoor te zorgen dat bij toekomstige Olympische Spelen het welzijn van dieren niet in het geding komt.

‘De Born Free Foundation is geschokt door het mogelijke gebruik van zeedieren bij de ceremonies van de Olympische Spelen en maakt zich ernstige zorgen over de bescherming van deze dieren, terwijl de opzet van de Olympische Beweging en de Spelen in Sotsji is om biodiversiteit te beschermen en in ‘harmonie met de natuur’ te zijn, aldus woordvoerder Daniel Turner. ‘Het houden van walvissen en dolfijnen in gevangenschap, wat ten koste gaat van hun natuurlijke behoeften en gedrag, is bijzonder nadelig voor hun overlevingskansen op de lange termijn. Het IOC moet het welzijn van dieren bij deze Olympische Spelen in acht nemen.’

Born Free Foundation wijst erop dat mede uit getuigenissen in de film ‘Blackfish’ blijkt dat het houden van walvisachtigen in gevangenschap zorgt voor mentaal en fysiek lijden en een kortere levensduur.

Wil je ook je mening kenbaar maken, dat kun je de volgende adresgegevens gebruiken:

Voorzitter IOC, Thomas Bach

E-mailadres      : pressoffice@olympic.org

Voorzitter IOC Rusland, Alexander Zhukov

E-mailadres      : pr@olympic.ru

Via de website van Born Free Foundation kun je gebruikmaken van standaard brieven.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde