Een getrainde dolfijn krijgt een rol in het ontsteken van de olympische vlam, voorafgaand aan de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji, Rusland. 

vlam

Foto Credit: Kataaku via Compfight cc

Dolfijn

Volgens de Russiche sportfunctionaris Lyudmila Chemova zal op 4 februari 2014 een dierentrainer met de ene hand de vin van een dolfijn vasthouden en in de andere hand de toorts met de vlam, waarbij het koppel naar de overkant van een klein zwembad zwemt in een resort aan de Zwarte Zee.

De dolfijn die deze twijfelachtige eer te beurt valt zal worden uitgekozen uit het Sea Star dolfinarium in Sotsji. Op dit moment verblijven daar drie dolfijnen: Mona, Lada en Basya.

Orka’s

Rusland heeft een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van zeezoogdieren. Onlangs vingen de Russen drie orka’s in de Zee van Ochotsk, Oost-Rusland, en voegden de dieren bij Narnia, een jong orkavrouwtje dat vorig jaar in hetzelfde gebied werd gevangen en sindsdien in een klein bassin in Nakhodka, vlakbij Vladivostok, wordt gehouden. De drie orka’s werden meer dan 1000 km vervoerd naar Nakhodka en bij Narnia geplaatst. Volgens berichten via Whale and Dolphin Conservation zijn de getraumatiseerde dieren er slecht aan toe en weigeren ze te eten. Narnia zelf probeert ze hiertoe toch over te halen. Mogelijk zullen twee orka’s in november vertrekken naar Moskou, om tentoongesteld te worden in het Oceanarium, en de andere twee zijn volgens geruchten verkocht aan buitenlandse kopers.

Beloega’s

Dit volslagen gebrek aan respect voor wilde zeezoogdieren bleek al eerder toen Rusland 18 beloega’s (witte dolfijnen)  in de Zee van Ochotsk ving, tussen 2006 en 2011. Het land probeert de geroofde dolfijnen te verkopen aan aquaria in de Verenigde Staten, maar vooralsnog heeft de geïnteresseerde, het Georgia Aquarium, geen toestemming gekregen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde