SeaWorld en Sea Life: twee divisies binnen de vermogende Blackstone Group, wiens zienswijzen lijnrecht tegenover elkaar staan. SeaWorld promoot en profiteert van de gevangenschap en tentoonstelling van dolfijnen en walvissen (cetacea), terwijl Sea Life juist fel tegen het houden van walvisachtigen in bassins is.

beloega walvis
Beloega walvis in gevangenschap | Foto: Wikimedia Commons

Groot contrast
Sea Life is de aquariumdivisie van Merlin Entertainments Group, een Blackstone holding. Sea Life is onvermurwbaar: walvissen en dolfijnen horen niet in bassins. Het aquarium is een groot voorstander van de ontwikkeling van (zee)reservaten als pensioenvoorziening voor optredende dieren. Momenteel probeert Sea Life ook de import en tentoonstelling van 18 uit het wild gevangen Russische witte dolfijnen (beloega’s) door Amerikaanse aquaria, waaronder SeaWorld, te dwarsbomen. Bij SeaWorld daarentegen draait alles om de inkomsten uit shows met dolfijnen en orka’s en wordt kritiek op deze vorm van amusement niet gewaardeerd. Vervroegd pensioen van de optredende walvisachtigen is onbespreekbaar.

Sea Life slaat SeaWorld om de oren
De situatie is merkwaardig. SeaWorld levert jaarlijks honderden miljoenen dollars voor Blackstone op en wil 11 van de Russische beloega’s importeren, terwijl Merlins USA Midway divisiedirecteur Janine DiGioacchino in een brief uithaalt naar de praktijken van zusterbedrijf SeaWorld. Ze verklaart dat walvisachtigen absoluut niet geschikt zijn voor gevangenschap, vanwege de afstanden die ze in het wild afleggen, hun hoge intelligentie, sociale familiestructuur en zintuigelijke beroving in elke onnatuurlijke omgeving. Volgens DiGioacchino is gevangenschap van walvisachtigen niet te vergelijken met de tentoonstelling van vissen en andere zeedieren. In haar strijd tegen import van de Russische beloega’s bepleit ze dat argumenten als educatie en behoud niet opwegen tegen het lijden en de stress van de dieren en hun familie.

Zeereservaat voor artiesten
Ook opmerkelijk is dat Merlin momenteel plannen uitwerkt om een natuurlijk reservaat  te creëren voor walvisachtigen uit parken over hele wereld, te beginnen met dieren uit drie recentelijk aangekochte parken. Sea Life werkt hiervoor samen met stichtingen als Whale and Dolphin Conservation (WDC) en Humane Society International. SeaWorld heeft dit soort concepten altijd afgedaan als onrealistisch en hopeloos geromantiseerd.

Ethische verschillen
De bedrijfsethiek van het Britse Merlin, met topattracties als Legoland, Madame Tussauds en Sea Life, verschilt fundamenteel zo enorm van die van SeaWorld, dat het onbegrijpelijk is dat moederbedrijf Blackstone hiermee om kan gaan. Het ziet ernaar uit dat inkomsten uit beide bedrijfsvormen de ongemakken genoeg verzachten.

Bron: Take Part ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde