In de Zeeuwse politiek is geen meerderheid te vinden voor het afschieten van verwilderde katten, waar Natuurmonumenten en Faunabeheereenheid Zeeland om gevraagd hadden. Dit bleek vandaag tijdens overleg tussen partijen in de Statencommissie Ruimte. Er is onvoldoende bewijs van de vermeende schade die zwerfkatten aanrichten onder weidevogels; het argument dat door voorstanders gehanteerd wordt om tot afschot over te gaan.

verwilderde katten
Geen steun voor afschot van verwilderde katten in Zeeland | Foto: publiek domein

Omroep Zeeland meldt dat het onderwerp zeer gevoelig ligt in de provincie, maar dat uit het overleg blijkt dat onduidelijk is hoeveel schade de jagende katten aanrichten en of er eigenlijk wel sprake is van noemenswaardige schade onder weidevogels door zwerfkatten.

TNR heeft voorkeur
Op de ChristenUnie na willen de partijen daarom liever alternatieve maatregelen, die Stichting DierenLot, Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting Scheldekat adviseerden, een methode die ook door de Dierenbescherming wordt gesteund (TNR): vangen, steriliseren en een baasje zoeken voor deze katten, of weer uitzetten op een plek waar ze goed op muizen kunnen jagen, hun favoriete maaltje. En omdat ze zich niet meer kunnen voortplanten verdwijnen de zwerfkatten vanzelf uit beeld, mits er ook goede voorlichting is dat katteneigenaren hun dier altijd moeten laten chippen en vooral castreren of steriliseren.

verwilderde katten
1 op de 2 zwerfkatten kan een nieuw baasje vinden | Foto: publiek domein

Angst baasjes
Ook de grote vrees van katteneigenaren dat hun dier aan de wandel is in de velden en wordt aangezien voor een zwerfkat – waar voorbeelden van zijn – kwam aan bod tijdens het overleg vandaag, waarbij ook dierenbeschermers konden spreken. Onderstaande reportage werd gemaakt door Omroep Zeeland:

 

Afschotbeleid herzien
Op 7 december komt het voorstel tot afschot nog wel aan bod in de Statenvergadering, maar volgens Omroep Zeeland is dat alleen nog ‘voor de vorm’. En nu hopen dat ook andere provincies met een afschotbeleid voor zwerfkatten de feiten nog eens opnieuw bezien, en besluiten om Zeeland te volgen.

Zwerfkatten Leerdam en Zederik bedreigd door afschot (petitie)

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel