Huiskatten afgeschoten door jagers in Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland zijn mogelijk tientallen huiskatten doodgeschoten, omdat ze door jagers zijn aangezien voor zwerfkatten.

Carla van Viegen, Statenlid in de provincie voor de Partij voor de Dieren, heeft veel meldingen gekregen van mensen die hun huisdier zijn verloren aan geweerkogels. Vooral in landelijke gebieden zoals de Krimpenerwaard worden katten afgeschoten, omdat de dieren schade zouden aanrichten aan natuur en een bedreiging zouden zijn voor weidevogels.

Recentelijk is in de Tweede Kamer een motie aangenomen die het afschieten van katten verbiedt. In de provincie Zuid-Holland zijn de dieren nog vogelvrij. Het provinciebestuur wil nu eerst met natuurorganisaties overleggen, wanneer schade aan flora en fauna door katten meevalt, wordt nagedacht over stoppen met de jacht.

Bron: OmroepWest.nl ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Gaan we dan ook mensen afschieten die slecht zijn voor de natuur?

  Wat een godvergeten onzin is dit. Zwerfkatten breng je naar het asiel. Als ze huiskatten binnen willen hebben, maak je daar een wet voor. We wonen verdomme niet in een jungle hier, je kan toch dingen benaderen zonder er gelijk hysterisch een kogel doorheen te jagen en het “bescherming” te noemen zodat een stelletje sadisten het ‘sport’ mogen noemen?

  Walgelijke mensen.

 2. Ongelofelijk zeg dat dat allemaal zomaar mag, arme dieren worden gewoon kapot geschoten…Mijn katten zitten veilig binnen en het zou verstandig zijn als iedereen dat eens gaat doen, zeker nu ze zo bezig zijn…

 3. Hier word ik zo verdrietig van. Waarom niet overal NEE, geen jacht op katten! Waarom moet Zuid-Holland er anders mee omgaan! Ik heb hier zo’n hekel aan. Die arme beestjes zijn weer de dupe.

 4. Sorry, maar de huiskat is geen onderdeel van de natuur, het is een tam dier dat gevoed word.
  En de natuur red zich niet als er zeer veel katten de buurt rond struinen op zoek naar bv. jonge vogels.
  Heb het al zo vaak gezien dat alle nesten leeg geroofd worden door katten, dat heeft niets meer te maken met natuur.

 5. Gezonde vogels als prooien voor (wilde/zwerfkatten) behoren tot minder dan 3% van hun voedselpakket. Zieke dieren, maar eerder muizen, marters, sprinkhanen ed, dat is de hoofdmoot, dus stop aub met katten de schuld te geven van de verminderde populatie en kom ook niet aandraven met het cowboy (Nieuw-Zeeland )verhaal… Allemaal verhalen die ons dagdagelijks door de strot worden geduwd door vogel en natuurliefhebbers. Een echte schande trouwens, alsof de kat geen onderdeel vd natuur zou zijn! Wanneer in ‘donkere eeuwen’ de kat de mensheid heeft gered van de pest, zijn we dat vergeten? Zwerfkatten moeten inderdaad aangepakt worden door het TNT systeem, vangen,neutraliseren en terugzetten in dezelfde kolonie, dat is noodzaak, de katman

 6. Het is toch aangenomen dat het verboden is katten af te schieten.
  Ja katten vangen vogels, roofvogels ook, moeten zij dan ook maar massaal afgeschoeten worden?

  Ik vind wel dat katten gecastreerd moeten worden, zowel de mannetjes als de vrouwtjes.

  De moordlust van mensen moet eens afgelopen zijn!

 7. Niet om het een of ander maar als er zo veel kattn zijn zijn misschien wel te veel vogels volgens de natuur? De natuur zorgt nog altijd viir het evenwicht dat hebben wij niet te doen! Als er van een bepaald ras te veel komt neemt een ander ras het over en ja dat zijn meestal de roofdieren! Is het dan de schuld van de kat? Wij fokken er verdomme mee! En dan zouden wij deze onschuldige dieren die niet meer doen dan wat hun natuur is kwaad doen terwijl we ze zelf in deze situatie hebben gebracht! Wij zijn degene die de eerste huiskat de deur uit geflikkert hebben omdat we geen zin meer hadden voor hem te zorgen. En ja ik heb katten… Binnen katten…. Maar de eerste de beste die bij mij in de buurt een kat iets aan doet, wild, zwerf of huis kat is de mijne. Ik slacht diegene af op dezelfde manier als hij het beestje heeft aangedaan. Misschien dat het dan eens in onze bolle koppen doordringt dat wij steeds deze problemen veroorzaken! We gaan toch ook geen mensen afschieten omdat er te veel zijn en ze onrust trappen! Das nog altijd eigen rechter spelen! Maar schijnbaar is een dier niks waard en mag dat wel nou sorry mijn katten zijn mij net zo heilig als mijn toekomstige kinderen! En ik heb medelijden met de gene die aan ze komt (op de verkeerde manier dan) ik zeg denk eerst eens na voor je de natuur verstoort! Dit lost moeder natuur vanzelf weer op, ook al is het niet moeder natuur die het veroorzaakt heeft! Geloof me als ik zeg wij hebben ons niet te bemoeien met zaken waar we geen verstand van hebben, we maken al genoeg kapot aan deze aarde!

 8. Om te janken. . Alweeeer!

 9. Dieuwertje zegt:

  Wat zijn mensen toch schijnheilig! Alles willen we onder controle houden. Katten afschieten omdat ze slecht zijn voor de natuur…… De MENS is slecht voor de natuur!!! Wanneer dringt dat nu eens door in onze stomme koppen!

 10. Ben bang dat de kat zeker mede schuldig aan moord op weidevogels.
  Als ik bij ons al zie hoeveel katten er in de weilanden rond struinen, dan vrees ik dat het een probleem is, want die katten gaan echt niet op een grassprietje kauwen.
  Ben wel tegen afschieten, want dat lost ook niets op, maar het vervelende is wel dat de vos en roofvogels ook vaak de schuld krijgen, zodat de jagertjes daar ook weer op mogen jagen.
  Het is echt wel een probleem al die katten in de natuur, want bij ons vorig huis waren ook veel katten, met als gevolg dat alle jonge vogels in de omgeving werden afgeslacht, alle dagen weer vonden we dode vogels om het huis in het voorjaar.