Een zwaargewonde zwaan werd zondagochtend in Rotherham, Engeland, gered door vrijwilligers van organisatie Yorkshire Swan Rescue. Het vrouwtje bleek beschoten te zijn met een kruisboog. De pijl was dwars door haar lijf gegaan. Ze is geopereerd en nu herstellende in een dierenziekenhuis. De wildlife crime unit van de politie onderzoekt de gruwelijke zaak.

kruisboog
We kunnen niet begrijpen waarom iemand zo’n prachtige vogel opzettelijk iets aandoet | Foto: publiek domein

Yorkshire Swan Rescue werd getipt over een gewonde zwaan, omdat iemand was opgevallen dat het dier al een paar dagen geen interesse toonde in eten en haar nest met eieren had verlaten. Medewerkers van de dierenhulporganisatie gingen naar het vrouwtje op zoek in het natuurgebied Silverwood Colliery. Daar troffen ze een macabere situatie aan: een zwaan was beschoten met een kruisboog en de 35 centimeter lange pijl stak er aan de andere kant van haar lijf uit. Een doelbewuste, wrede daad.

Getuigen gezocht
De wildlife crime unit van de politie van het graafschap South-Yorkshire onderzoekt het misdrijf en is op zoek naar getuigen. Dan Sidley, oprichter van Yorkshire Swan Rescue:

“In het weekend werd contact met ons opgenomen om te komen helpen omdat een zwaan in moeilijkheden verkeerde, in het meer bij Silverwood Colliery. Tot onze afschuw troffen we de vogel in nood aan met een pijl dwars door haar lichaam. Dit is een vreselijke, doelbewuste wrede daad. We kunnen niet begrijpen waarom iemand zo’n prachtige vogel opzettelijk iets aandoet. Het is misselijkmakend.”

Na aankomst in het dierenziekenhuis werd de zwaan geopereerd door de dierenarts. De pijl is verwijderd. Het getroffen dier is nu herstellende en de prognose is gelukkig goed.

Beschermd
Knobbelzwanen zijn beschermd onder de Wildlife and Countryside Act 1981: het verwonden, doden of meenemen van een wilde zwaan is een misdrijf. Ook de nesten van knobbelzwanen vallen onder deze beschermingswet. Het is echter iedereen toegestaan zonder vergunning een kruisboog te bezitten in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Yorkshire Swan Rescue ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde