Door een gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 mogen katten uit Leerdam en Zederik (ZH) in het buitengebied afgeschoten worden. Deze plaatsen fuseren met Vianen en vallen dan onder de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, provincie Utrecht. En net als in Friesland mogen daar buiten de bebouwde kom zwerfkatten afgeschoten worden. Een petitie roept op om de katten te sparen.

zwerfkatten
Zwerfkatten Leerdam en Zederik bedreigd door afschot | Foto: publiek domein

Het afschieten wordt toegestaan omdat de zwerfkatten veel schade zouden aanrichten. Woordvoerder Rik van Druten van de provincie Utrecht vertelt in het AD:

“Landelijk vangen katten in het buitengebied zo’n 19,4 miljoen prooien. Dat kunnen zowel beschermde weidevogels als vleermuizen zijn.”

Maar volgens Stichting Zwerfkatten Nederland zijn de argumenten van de provincie Utrecht vóór de jacht op zwerfkatten onjuist:

“De katten jagen amper op weidevogels. Waarom worden deze feiten niet verteld? Geef die katten aan ons voor herplaatsing in plaats van ze af te schieten.”

Is het een zwerfkat?
Woordvoerder Van Druten zegt ook dat een jager nooit zomaar een kat doodschiet, maar eerst zal onderzoeken of het een zwerfkat is. Daar gaan bij tegenstanders meteen alarmbellen rinkelen, want hoe zie je of een kat een zwerfkat is? Hoe weet je dat het geen boerderijkat is die door het struikgewas ruist, of een de kater uit het dorp die een tijdje door de velden aan het struinen is? Wordt geverifieerd of de kat gechipt is/was? Wordt het afgeschoten dier nog een tijd bewaard voor een eventuele eigenaar? Of wordt de kat als anoniem kadaver ter destructie aangeboden, dan wel gedumpt onder een struik?

zwerfkatten
Foto: publiek domein

Bijrol
In het argument van de provincie worden zwerfkatten vooral beschuldigd van het bedreigen van (beschermde) weidevogels en vleermuizen. Dit maakt ze in de opinie tot een makkelijk slachtoffer. Het verlies van weidevogels in Nederland komt echter vooral door verstedelijking, eentonige grootschalige landbouw, gecontroleerde waterhuishouding en jarenlang verkeerd maaibeleid. Geschikt leefgebied verdween dankzij de oprukkende mens en daarmee verdwenen de weidevogels. Katten spelen hierbij geen rol, hooguit een bijrol wanneer het al te laat is.

zwerfkatten
Foto: publiek domein

De provincie vergeet verder te noemen dat katten wel veel muizen en ratten vangen, waarmee ze een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van – bijvoorbeeld – een muizenplaag in de landbouw.

TNR
Het jagen op katten is, alleen al vanwege de kans dat er een geliefd huisdier wordt afgeschoten, niet acceptabel. Daarom pleiten organisaties als de Dierenbescherming voor de methode van het vangen, castreren/steriliseren en weer uitzetten van de katten (TNR). Zo kunnen ze zich niet meer voortplanten en zal het zwerfkattenprobleem vanzelf afnemen. Volgens de provincie Utrecht is dit echter niet effectief en ‘dweilen met de kraan open’,  omdat de katten daarna ‘nog jaren kunnen jagen’.

zwerfkatten
Foto: publiek domein

Petitie
In de petitie ‘Nee tegen het afschieten van zwerfkatten’ wordt de provincie Utrecht opgeroepen om in de hele provincie het afschotbeleid te heroverwegen. De petitie is hier te tekenen.

Tot die tijd geldt voor kattenbezitters in Leerdam en Zederik: hou vanaf 1 januari 2019 katten in de gaten die de neiging hebben om flink aan de wandel te gaan. Zorg dat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn zodra ze zelfstandig gaan struinen. Om als huisdier herkenbaar te zijn is een halsbandje aan te raden. Zorg altijd dat de kat gechipt en ingeënt is, want daarmee voorkom je onnodige onzekerheid over het lot van je huisdier.

zwerfkatten
Foto: publiek domein

Adopteer een straatkat
Stichting Straatkat richt zich naast TNR ook op de herplaatsing van zwerfkittens, die geadopteerd kunnen worden. De stichting heeft op dit moment erg veel dieren in de opvang en zoekt dringend mensen die weloverwogen een kitten willen adopteren:

Stichting Straatkat zit vol en kan geen kittens meer helpen

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel