De opvang van Stichting Straatkat zit zo vol dat ze niet meer in staat zijn kittens op te nemen en te steriliseren voor herplaatsing. Omdat mensen door misverstanden over straatkatten niet adopteren kan Stichting Straatkat de kittens voorlopig geen hulp meer bieden.

kittens
Stichting Straatkat zit vol | Foto: Stichting Straatkat/Facebook

Onderstaande noodkreet op Facebook dateert van eind september:

WIJ ZITTEN OVERVOL!

Helaas moeten we kittens op straat laten lopen.

Als de adopties zo slecht blijven lopen en er geen doorstroming is kunnen we (met pijn in ons hart) geen kittens meer van straat halen en moeten we ze buiten in dit snert weer laten zitten met alle gevolgen van dien. We hebben gewoon geen plek meer.

Liever hebben we géén kittens!

Ons werkgebied wordt elk jaar groter, dus helaas zijn kittens niet te voorkomen zonder dat er TNR is gedaan. In de gemeentes waar door ons al even TNR gedaan wordt krijgen we zelden nog melding van kittens.

“Te oud, te groot, niet meer te socialiseren, geen blauwe ogen meer, groter dan een blikje cola, niet verkoopbaar, vooral niet voeren, op straat laten is oud genoeg etc”.

Dat is wat veel mensen te horen krijgen als ze hulp zoeken vóórdat ze uiteindelijk bij ons terecht komen. Vaak zijn ze dan weken verder en de kittens dus ook weer weken ouder.

Onbegrijpelijk!

Kittens kun je vaak met wat geduld en liefde nog sociaal krijgen, daar zijn immers gastgezinnen voor (die wij ook nog steeds kunnen gebruiken). Soms duurt het misschien wat langer. Een kitten wat op een industrieterrein is geboren heeft wat meer moeite om mensen leuk te vinden als een kitten wat al zijn/haar hele leven tussen de mensen rondloopt (bijvoorbeeld een vakantiepark). Het katje kan er zelf niks aan doen dat het op straat geboren werd. Het is allemaal begonnen met een mens die zijn of haar verantwoordelijkheid niet nam m.b.t. het huisdier.

Onze gastgezinnen blijven vol zitten doordat de adopties al een tijdje stil liggen. Waar het aan ligt weten we niet. Want de kittens die we nu hebben zijn echte pareltjes.

kittens
De broertjes Jut en Jul werden wel geadopteerd | Foto: Stchting Straatkat/Facebook

Hoe langer ze blijven zitten, hoe minder andere katten we kunnen opnemen en hoe meer geld ze ons kosten wat ten koste gaat van de castraties van verwilderde zwerfkatten. Zonde!

Mocht je interesse hebben in een van de pareltjes op de foto’s (we hebben nog veel meer kittens maar die “zijn er nog niet klaar voor”, dan vind je verder op deze pagina ook hun karakterbeschrijving.

ALLE katten gaan bij ons gecastreerd weg.

Schroom niet om contact op te nemen via E-MAIL: stichtingstraatkat@gmail.com.

Stichting Straatkat

TNR
Stichting Straatkat bestaat uit een groep vrijwilligers die actief de populaties van (verwilderde) zwerfkatten beheersbaar en controleerbaar proberen te maken, om dierenleed en overlast te voorkomen. Het werk bestaat uit het vangen, castreren en terugplaatsen van verwilderde katten volgens de zogenaamde TNR-methode (Trap, Neuter and Return). Op diervriendelijke wijze wordt zo het aantal verwilderde katten teruggebracht. De reproductiekansen nemen af, populaties worden kleiner en zijn goed onder controle te houden. Jonge katten kunnen nog vrij makkelijk gedomesticeerd worden voor adoptie, dus die worden liever niet teruggezet.

Bronnen: